Am gătit Risotto cu somon

reteta mea de risotto cu somon-min

Spuneam cu alte ocazii că noi nu prea obișnuim să mâncăm tradițional și că ne plac mai mult felurile de mâncare care se prepară destul de repede și care sunt în același timp și sănătoase. Săptămâna trecută am gastit Risotto, adică orez cu legume, și l-am mâncat cu somon. Cu câteva zile înainte făcusem cu fructe de mare, însă a fost prea bun și nu am apucat să îi mai fac poze. Nu vreau să mă laud, dar soacra mea mi-a spus că a ieșit delicios. 😀 Iar asta în condițiile în care ea este mănâncă mai mult chestii tradiționale.

Revenind la risotto cu somon, să vă spun cum l-am făcut. Voi menționa ingredientele din care mi-au ieșit 2 porții.

Ingrediente:

  • 200 grame orez pentru risotto (eu am avut de la Scotti)
  • 1 litru supă vegetală
  • 6 ciuperci medii
  • 2 ardei kapia
  • jumătate de ceapă
  • 50 grame unt
  • 50 mililitri vin alb
  • o mână de pătrunjel verde tocat mărunt
  • 3 linguri de parmezan ras
  • 2 bucăți somon proaspăt

Eu nu am avut supă vegetală din comerț, ci am preparat-o singură, acasă. Am pus la fiert 2 morcovi, o bucată de țelină și o rădăcină de pătrunjel, împreună cu sare și piper. Le-am lăsat să fiarbă până că am văzut că reușesc să le zdrobesc destul de ușor. După ce au fiert, le-am scos, le-am pasat și apoi le-am strecurat printr-o sită fină. Nu am vrut ca supa să fie groasă, însă nici lipsită de legume. Nu știu dacă merită să cumpărați supă vegetală având în vedere că aceasta poate fi preparată foarte ușor și rapid.

Mod de preparare risotto:

Într-o tigaie wok am pus untul să se topească, apoi am adăugat ceapa, ciupercile și ardeiul kapia tăiate foarte mărunt. Le-am lăsat să se înmoaie iar după 2 minute am adăugat și orezul spălat. Am amestectat din nou, am mai lăsat 2 minute și am adăugat vinul. Am amestectat tot conținutul până când vinul și-a pierdut tăria și a fost absorbit complet de orez – nu a durat prea mult, cred că maximum 5 minute la foc mediu. După aceea am început să adaug câte un polonic de supă, treptat. Mie mi-au intrat cam 4 polonice mari de supă. Supa se adaugă treptat până când orezul se fierbe și devine al dente. Orezul trebuie să iasă cremos, nu terci, deci nu îl fierbeți ca la pilaf. Când a fost aproape gata am adăugat și pătrunjelul verde.

Între timp, într-o altă tigaie am pus o picătură de ulei de măsline și am fript peștele. Somonul obișnuiesc să îl prepar fie la cuptor pe o foaie de copt, fie să-l frig în tava. De data aceasta am ales a doua variantă. Am presărat sare, parmezan și un pic de pătrunjel verde iar în 10 minute a fost gata. Nimic complicat, totul s-a realizat repede și ușor! 😀

Mi-a plăcut mai mult varianta cu fructe de mare dar a fost bun și servit alături de somon. Risotto se servește cald, pentru că rece nu mai are același gust. Dacă vă place combinația de orez cu pește și sunteți în căutarea unui fel de mâncare pe care să îl puteți prepara rapid, vă recomand să încercați rețeta.

Data viitoare vreau să vă prezint și „rețeta mea de sushi”. 😀

7 Comments

  • Arata foarte bine!!! E un fel de mancare pe care il consum frecvent.
    Peste de orice fel cu cartofi copti, gratinati, risotto, paste, etc.

    Mie imi place sa mananc traditional, doar ca modific in variante mai sanatoasa, mai fara grasimi (de exemplu: ciorba de perisoare/ ardei umpluti/ chiftele marinate din carne de curcan sau pui, in loc de porc cu grasime). Imi plac ciorbele si tocanele. Cu mamaliga langa, musai! (traiasca malaiul prefiert, de e gata mamalinga in 3 minute si cratitele cu material antiaderent, de nu se lipeste mamaliga, haha!!).
    Chiar intentionez sa imi cumpar o oala din aia electrica, sub presiune (Ceva opusul unui crock pot), pentru ca face risotto in 15 minute, ciorbe in 20 de minute, tocane in 20-25 de minute. Fara sa stau eu sa amestec in oala, sa nu se lipeasca sau sa dea in foc.
    Caci, de la o vreme m-am cam boierit, de cand cu Glovo si Uber Eats. Sa stau sa joc remi, in loc sa gatesc si sa vina mancarea la bot? Yes, please! Asa ca acum, normal ca ne e greu sa ne rupem 30- 60 de minute sa pregatim mancare. Iar pe termen lung, sa comand mereu, devine scump si nici nu stii ce mananci si din ce surse.
    Eram deja boieroaica, cu masina de spalat vase, ca datorita ei gatim o gramada acasa si salvez deja o jumatate de ora de spalat vase (e tare misto sa bag tava si gratarul de aragaz la masina si sa nu ma lupt eu cu ele). Dar, intotdeauna e loc de mai bine, nu? :))
    Si va fi foarte utila pentru la vara, pe caldurile alea, cand numai chef de stat langa aragaz n-am, chit ca sunt doar 30 de minute.

    • Multumesc, Georgi! :*

      Oh, da, masina de spalat vase si robotul aspirator sunt cele mai misto lucruri ever, chiar fac parte din categoria „must have”!!! 😀 Noi ciorba mancam foooarte rar, gen 1-2 ori pe luna iar atunci facem de legume. Tocana niciodata si nici tocatura gen sarmale, ardei umpluti, chiftele. In afara de peste si fructe de mare nu prea mai mancam carne, foarte rar de pui. Ne-am invatat asa si chiar nu simtim lipsa.

  • Si la noi e o mancare facuta des, cam 2-3 ori pe luna. Eu iau orez prefiert, il mai pun si de dimineatza la umflat, asa ca seara cand vin in 15min e gata.
    Supa de legume o fac in avans si congelez in borcane (fac o data, cand gasesc mai ieftine si iau mai multe de la piatza si congelez pt cateva sapt.) – uneori fac si supa de oase. Tot de dimineatza scot borcanul la decongelat. Nu o data fac supe si nu au succes la colocatari ca ei isi scot carnea si atata, asa ca zama cu legumele pisate devine risotto (ssst, sa nu le zici).