Ne place mâncarea asiatică și obișnuim să mâncăm des noodles în tot felul de combinații. Am încercat cu broccoli, cu creveți, dar și cu pui și legume. Dar cel mai mult ne place să mâncăm sushi și Pad Thai. În weekend am făcut Pad Thai, cel mai bun de până acum, i-am făcut și poze, așa că m-am gândit să scriu și pe blog rețeta și modul în care eu prepar acest fel de mâncare care își are originea în Thailanda. Pe blogurile culinare am găsit tot felul de combinații, însă eu am îndepărtat unele ingrediente, cum ar fi ceapa și usturoiul.
Pad Thai se prepară super ușor și repede, dar pentru asta trebuie să aveți toate ingredientele pregătite încă dinainte să vă apucați de gătit. Mie îmi ia mai mult de 30 minute să pregătesc totul. Este important să le aveți în preajmă și să nu stați să le căutați/umblați după ele în momentul în care puneți pe foc tigaia.
Ingrediente pentru 2 porții de Pad Thai:
- 4 cuiburi tăiței cu ouă (folosesc tăițeii Blue Dragon)
- 200 grame creveți (folosesc creveții congelați de la LIDL)
- 3 ouă
- 2 morcovi
- 1 ardei roșu
- 1 linguriță ghimbir ras
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură oțet de orez (folosesc oțet de orez Blue Dragon)
- 1 lingură ulei de susan
- 2 linguri pastă de tamarind
- 3 lingurițe zahar
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 borcan muguri de fasole (folosesc Mungo Shan’shi, borcan de 330 mililitri)
- 100 grame arahide prăjite fără sare (mărunțite în blender)
Mențiune: recomand pasta de tamarind și nu sos de tamarind, pentru că pasta este 100% naturală, fără alte ingrediente adăugate.
Mod de preparare Pad Thai:
Rad ghimbirul, curăț morcovii și ardeiul și apoi îi tai cu ajutorul unui dispozitiv de curățat legume, astfel încât să obțin fâșii cât mai subțiri. Pun o tigaie wok pe foc, adaug uleiul de măsline și apoi ghimbirul. După 2-3 minute se adaugă creveții, ardeiul roșu, morcovii, sosul de soia, pasta de tamarind, zaharul, puțină sare și țin până când creveții sunt făcuți – în jur de 5 minute.
Între timp, într-o altă tigaie preparăm ouăle bătute (nu lăsați prea mult pe foc pentru că trebuie să-și mențină culoarea vie de galben). În momentul în care preparăm ouăle bătute, punem pe foc o oală cu apă și fierbem și tăițeii. Eu îi pun când apa este aproape de punctul de fierbere și îi țin 3-5 minute. Nu trebuie să fie foarte moi, ci al dente. Când sunt gata, oprim focul, îi scurgem bine și îi lăsăm în oală.
După ce sunt gata ouăle, acestea se adaugă peste amestecul de legume cu creveți. Continuăm și adăugăm restul ingredientelor, respectiv oțetul de orez, mugurii de fasole, uleiul de susan. Lăsăm tigaia pe foc încă 2-3 minute pentru ca aromele să se amestece, apoi adăugăm și taițeii și amestecăm bine tot conținutul.
Așezăm în farfurie și adăugăm alunele marunțite deasupra. Pah Thai se poate servi stropit și cu puțin suc de lime, însă eu nu am simțit nevoia, pentru că pasta de tamarind și oțetul de orez îi oferă deja gust acrișor. Puteți adaugă, dacă vă place, și ceapă verde tăiată mărunt.
Se repetă rețeta ori de câte ori vi se face poftă. 😀
mi e foame
😀 😀 😀 si mie!!
intrebare.
Am avut wok ceva ani si apoi am renuntat. Nu era gustul ca la chinezariile comandate si abandonat. Mie imi iesea mai cu gust de ars/prajit (eu am ceva contra prajelilor, batranetea, maica 😀 😀 😀 ).
Apoi am fost la un vietnamez (si apoi un alt asiatic) cu bucatarie deschisa si vazut ca fierb 1-2 min legumele, si le scurg, si cand intra la wok ele doar 1-2 min stau acolo si toate impreuna cu sosurile pregatite, si incepeau cu ghimbir si ulei si inca ceva (sa accentueze aromele).
Tu ai incercat cu ele prefierte?
Nu, nu am incercat asa. Dar eu pun doar 2 linguri de ulei la toata treaba asta, 1 lingura – ulei de masline la inceput si 1 lingura – ulei de susan pentru aroma. Legumele si crevetii se fac inabusite cu pasta de tamarind, sosul de soia, otet si ce mai pun eu. Deci nu prea se pot numi prajite.
Nici noi nu mancam prajit. In general folosesc doar ulei de masline pentru a „cali” putin, apoi adaug apa.
aaa, pui si apa! cand si cat?
nici eu nu puneam mult ulei, 1 lingura, dar tratarea termica a uleiului e tot prajeala, fieca e mult sau putin. Si mai aveam unele legume mai arse pe margini ca temp. nu era uniforma, si acolo arsurile alea nu imi picau nici ca gust nici ca digestie. Dar nu puneam si apa.
La Pad Thai nu pun deloc apa, ci doar ce-am scris mai sus – pasta tamarind, sos soia, ulei susan, ulei masline, otet de orez. Apa pun la alte feluri de mancare, gen o lingura ulei de masline si apoi completez cu apa.