Bine, mult și ieftin nu pot fi puse în aceeași frază. Sau cel puțin, nu în contextul mâncării. Am ascultat multe persoane spunând că „în afară” cu 50 de euro umpli un coș la supermarket și că îți mai rămân și bani. Și nu doar o singură dată am auzit treaba asta, ci de vreo 3-4 ori, de la persoane diferite. Nu am vrut să intru în discuție și sa dezvolt subiectul, să mă contrazic spunându-le că nu ai cum să mănânci bine și mult cu 50 de euro. Că răhățisurile alea pe care le cumpără ei, romanii care locuiesc prin diferite țări din Europa, sunt pline de prostii pe care eu nu le-aș băga în veci în gură.
Și știu ce prețuri sunt și prin alte țări. N-am văzut toată Europa, dar am călătorit suficient pentru a-mi face o idee asupra prețurilor. Da, alimentele ieftine la noi, adică cele pe care le cumpără cam toți romanii care nu citesc listele cu ingrediente, sunt ieftine și la ei. Mai ieftine poate decât în România. Am găsit în Spania șuncă presată și jambon cu 1 euro. Dar eu nu cumpăr Mortadella cu măsline care are ca și ingrediente: Carne de porc (spată), apă, colagen, slănină, măsline 14%, amidon de cartofi, sare, proteine din lapte, arome naturale, stabilizatori: polifosfati de Na, antioxidanți: acid ascorbic, colorant natural: carmin, conservant: nitrit de Na.
Nu mâncăm mezeluri. Din când în când mai luăm prosciutto, curat, fără ingrediente dubioase. Și nu e 1 euro, ci mai mult. Dar nu ne zgârcim atunci când cumpărăm mâncare, pentru că ne-am dat seama că este important să avem grijă de noi. Mult mai important decât să ne cumpărăm haine sau mai știu eu ce. E ca o investiție. Mănânci bine = ai grijă de sănătatea ta.
Și revin la ce-am scris mai sus. Nu ai cum să mănânci bine, mult și ieftin. Nicăieri! Da, cu 50 de euro umpli un coș la supermarket, dar plin de tâmpenii! Sunt convinsă că foooarte multă lume nu citește etichetele, că oamenii pun în coș produse cu ambalaje atractive. Dar sunt oare conștienți de ce mănâncă?
Am văzut părinți care au impresia că ai lor copii mănâncă mai bine decât „aia sărăci” care nu-și permit nici suc, nici mâncare la MC și nici crenvurști. E trist să crezi că ești un părinte mai bun pentru că tu ai bani să îi cumperi odraslei tot felul de prostii pe care le consideri bune. Sunt doar bune la gust, nu și sănătoase, nu și ok pentru alimentația unui copil.
P.S. Cu câteva minute înainte să public articolul, se aude vecina cum îi spunea fiicei de 4 ani. Hai să-ți cumpăr Fanta! 🙂
Și eu tind să-mi cumpăr alimente despre care cred că-s mai curate, mă axez și pe fructe și legume organice atât cât pot. Mai greu cu mâncatul de mâncare localnică, știu că e mitul mâncării asiatice mega-sănătoase, dar nu se aplică foarte mult în Thailanda: se mănâncă într-adevăr multe legume, dar se pun zahăr și MSG în mâncare, mult prăjit, ulei neschimbat de nu știu când etc. Cel puțin la street food, e cam greu să alegi curat (ca ingrediente vorbesc) și sănătos. La restaurante e mult mai ok, ce-i drept.
Eu păcătuiesc mult cu dulciurile și pastele. De aia și multele kilograme în plus 😀
Cea mai sanatoasa mancare este cea facuta acasa, pentru ca ai posibilitatea sa alegi ce pui in ea. In ultima vreme am mancat mai rar in oras, iar de cand am inceput sa fac pizza si sa iasa asa buna, iubitul meu nu mai vrea deloc sa comandam. Imi zice ca ii place cum o fac si ca asa e 100% si de ingrediente.
Astazi am facut inghetata din iaurt. 😀
Se poate manca sanatos si pe putini bani. Eu sunt singura si cheltuiesc maxim 20 de euro pe saptamana pe mancare (oras universitar din Franta). Iti spun ce cumpar eu lunar: malai 1.20/kg, paste 1.20 kg, iaurt gras (grec) x 4 1.25, branza feta (eu ii zic telemea) 200gr 1.55/, fulgi de ovaz 1.25, fructe de padure congelate 4.50/punga de 450 gr de la Picard si ma tin 2-3 saptamani (le pun in iaurt dimineata) spanac 1 kg 1.40, fasole verde 1 kg, rosii cuburi 3×400 Mutti 1.66 ( le iau numai la oferta), cartofi 3 kg 2.50, ceapa max 1 euro, salata verde x 2 bucati 1.50; rosii 2.50 kg etc
Nu cumpar semi preparate, mezeluri sau carne. Fructe cumpar doar din piata duminica si ma costa 1.50 kg (merele, perele), ciresele sunt 5 euro.
Eu gatesc acasa, cat mai simplu, pizza de exemplu n-ai sa ma vezi facand. Fasole verde cu usturoi, ulei de masline si daca mai gasesc si niste parmezan, e mancarea mea preferata.
Noi mancam carne cam in fiecare zi, la pranz. 20 de euro pe saptamana? Nu stiu cum reusesti, dar bravo!
Te descurci, pentru ca ai invatat sa gatesti sanatos si iti iese orice din cateva ingrediente. Felicitari!
E foarte important sa avem camara plina cu tot soiul de condimente (si chestii la conserva gen naut, fasole, rosii, etc). Te salveaza foarte mult, ca dau gust. Eu cumpar si legume congelate, la punga, ca nu mereu am legume proaspete in frigider. Ma uit sa nu contina arome sau alte chestii, cu doar legume simple, congelate. Si mai trantesc cate o punga din aia la tigaie cu niste cuburi de pui, fierb niste orez langa si gata masa :)) Daca adaugi putin curry si un borcanel de smantana la tigaia aia de legume, iese ceva…finesss :))
Din pacate, pe nimeni nu atrage mancarea simpla. Totul trebuie sa fie prajit si rumenit bine, ca sa aiba gust. Multi nu stiu sa gateasca gustos, fara sa prajeasca.
Din fericire, eu am cuptor electric cu ventilator (cea mai tare chestie posibila) si imi ies cartofii, exact cu textura si gust de cartofi prajiti si pun doar o lingurita de ulei de masline. La fel si legumele, acum fac cate o tava de legume si ies exact ca si cum le-as fi copt pe gratar. Si sunt nemaipomenite. Acum sunt legume peste tot, e o placere sa mananci la orice, daca le condimentezi cum trebuie.
Dar multi prefera sa nu se complice, e mai usor sa iei cativa crenvursti de la magazin si sa mananci cu mustar si paine si gata, ai umplut burta!
Sau, un om care e obisnuit sa gateasca in cantitati industriale de ulei de floarea soarelui, nu o sa vrea sa dea 30 de lei pe o sticluta de ulei de masline, chiar daca o consumi intr-o luna sau doua. Ce-i aia sa pui doar o lingura de ulei la salata? Pai daca nu torni si dai 3 ture de castron, de jur imprejur, nu se simte :))))).
Sau cand ai salariu mic si 3 copii, preferi sa cumperi muschi file, branza topita si paine feliata, sa ai cu ce sa ii saturi, decat sa bagi banii in avocado, oua ecologice si paine integrala, zilnic.
Oamenilor li se pare ca mananca bine, fix din cauza ca sunt atatea la raft, care sunt gustoase, ieftine si si le permit. Cand eram mica, cine manca numai cremvursti, muschi file si branza topita, sau avea corn chipicao si sticla de suc la scoala, era considerat ca mananca bine, ca are bani si fix varianta santoasa, apartinea saracilor (chestii facute in casa gen paine, dulciuri… un chec e de 1000 de ori mai sanatos ca un croissant, etc).
Eu nu ma feresc de chestii procesate, iubesc mezelurile, branza topita, pateul la cutie, sucurile, dulciurile din comert, etc.
Dar o fac doar de pofta, evident.
Stiu ce spui cu sucul si cornurile la copii. Sau cu banii multi de pachetel, bani cu care ei isi cumpara numai prostii de la magazinul din incinta scolii.
Sa stii ca si mie imi ies cartofii super buni la cuptor, in tava, asezati rondele pe foaia de corpt. Steopiti cu ulei de masline si pus marar din abundenta. Yummy! Legume congelate nu mai mancam deloc. Obisnuiam inainte sa avem si noi in congelator pungi cu mixuri de legume, dar de cand a fost cu scandalul ala cu legume cu bacterii, am renuntat sa ma cumpar. Si fac totul cu legume proaspete. Un deliciu iese orezul meu cu legume! 😀
Nu stiu, mie nu mi se pare ca fac vreun efort sau ca ma privez de anumite lucruri. E drept ca mananc si 2 zile din aceeasi mancare, poate 3 daca am noroc 🙂
Gatesc de la zero mancare simpla, dar gustoasa (din auzite), un singur fel +salata. Prajituri niciodata.
La dulciuri incerc sa ma limitez la o ciocolata pe saptamana, pe care o termin de obicei din prima zi :)) fara biscuiti sau altele. Dulciurile mele sunt fructele, as putea sa mananc si 2 kg pe zi. Incerc sa nu, totusi.
Avantajul e ca sunt singura si ca nu sunt deloc pretentioasa. Cand eram in cuplu era mult mai complicat si costurile mult mai mari.
Sunt de acord cu tine Amy, mai ales cand aud pe unii care merg la all inclusive si zic ce mult mananca pe in pret de nimic
Automat in capul meu imi zic mult si ieftin=prost.
Altfel la noi in oras nu-s preturile Cameliei, spanacul e cativa euro kg, vreo 7-8 cred, feta e spre 5, cartofii sunt vreo 3-4 astia noi, toate bio. Cirese nu iau inca, sunt enorm de scumpe, bio vreo 12 euro. Nebio de la ferma tot pe acolo. De la ferma, agricultura cu min de pesticide doar cand e chiar nevoie costa: 3.5 cutiuta de capsuni de 250g si 4.50 kg de rosii care au gust. Iaurt fac eu, dar dau 2.5 pe l de lapte crud bio. In general cumpar mancare bio si completare ferma. Si o mica parte de frunze verzi din gradina. Si cate o capsuna din gradina, azi am avut 5 bucati:) Oua cred ca o sa cumparam tot mai rar de la magazin, ca in ultima vreme avem 3 oua pe zi de la gaini. Altfel 6 oua bio=3.45 euro.
Noi cumparam oua si gaini de la rude de la tara. Si uneori si lapte si branza.
Asa e fain, cand ai pe cineva. Ouale noastre , adica ale gainilor 🙂 au un galbenus aproape portocaliu, mult mai colorat decat la ouăle din comert.
Dar ma gandeam că doar ce cumparam de la standul fermei de la piata ne costă spre 20 euro de 2 ori pe saptamana, dar grosul cumparaturilor nu de acolo e, ci de la mag bio. Noi dam multi bani pe mancare, desi gatesc de la zero. Carne nu luam multa, in general mâncăm doar in we. Carnea de pui o comand o data pe luna de la o fermă bio.
Si noi dam destul de multi bani pe mancare. Nu realizasem pana acum, dar luna asta am luat la puricat toate tranzactiile facute cu cardul pentru a vedea pe ce s-au dus bani (m-au apucat pe mine chestii de-astea 😀 ) si cand ma uit, pe mancare cei mai multi. 🙂
Sa stii ca nu e chiar asa scump, sau m-am obisnuit eu :)) Olanda e o tara scumpa, dar eu dau 21 eur pe legume si oua abonament la fermier saptamanal (am schimbat, am taiat carnea, era prea multa) si inca vreo 60-80 la supermarket pt completare, inclusiv detergenti, si suntem 3 persoane si nu mancam semipreparate sau prostii, eu gatesc de la zero zilnic si cand nu am timp, fac o salata, dar depinde si din astea sanatoase ce si cat mananci, eu de ex carne mananc doar ocazional, si atunci gust din farfuriile altora, lactate nu mananc deloc, astea sunt scumpe
Noi de cele mai multe ori nu ne incadram in 100 euro pe saptamana. Dar cum am zis, mancam peste, carne de pui, carne de vita destul de des. De fapt, aproape zilnic avem carne in meniu. 😀 Stiu ca nu e tocmai ok …
Peste mananc si eu, sotul si copilul mananca si carne si lactate, e drept, nu zilnic, dar se intampla sa depasim, e o medie, nu un buget strict. De regula am observat ca e ieftin sa gatesti de la zero, eu fac chestii f simple, pt sofisticatenii exista restaurante, ocazii speciale, mama, soacra, plus ca toate mancarurile astea pt care te zdrobesti ore in bucatarie sunt f calorice, pui si aia, pui si ailalta, mai scapi o lingura de ulei in plus…
De la zero gatesc si eu dar nu mi se pare ieftin. 😀
Cat de des cumperi si de unde? La noi s-a vazut diferenta cand am renuntat la facut stocuri si cumparaturi rar, de ex, ca aveam tendinta de a cumpara mult si apoi ori mancam in sila sa nu aruncam, ori ramanea si aruncam (nici f igienic nu era ce faceam, cu mancarea tinuta zile in frigider, dar asta e sclifoseala, sunt persoane care fac asa si nu au nimic)
Din supermarket cumpar, cam de 2 ori pe saptamana. Acum realizez ca am inceput sa mergem prea des la supermarket si da, cumparam uneori mai multe pentru „a fi in casa, in caz de avem nevoie”.
Cred ca bine, mult si ieftin iesi daca gatesti la o oala mare, faci o ciorba mananci 4 zile din ea si o oala de tocana, ceva carne cu legume, tot pe 4 zile (5 deja e prea mult). Dezavantajul e ca trebuie sa iti placa foarte mult ceva ca sa mananci 4 zile la rand acelasi lucru.
Cel mai indicat e sa eviti alimentele dubioase (parizer, salam, branza topita), sa mananci fructe romanesti când e sezonul lor (sunt si mai ieftine) si sa faci sport.
Da, ai dreptate. Poti iesi ieftin daca faci asa, dar cata lume mananca aceeasi mancare o saptamana? Eu gatesc zilnic.
o sapt. nu dar 3 zile, oho. Si zau, am ajuns la o varsta cand ma intereseaza sa fie rapid si gustos, asa ca imi fac pachete la pranz din weekend pt 3 zile.
Tu ma cunosti ca sunt de multi multi ani cu liste si bugete si pot zice ca se poate manca bine si ieftin dar nu mult :).
Cel mai scump la mine in buget o reprezinta proteina animala (carne, branza). Am diminuat cantitatile (mancam 1 kg de carne pe sapt. toata familia, si aprox 300 gr de branza) si dintr-o data bugetul s-a imbunatatit ba chiar putem acum sa luam doar bio (si carnea, si branza). Si evident sunt scumpe si prajiturile dar pe acestea le-am diminuat dramatic din motive de sanatate, isi mai ia sotul si fata strudel si covrigi o data pe sapt. dar ma fac ca nu vad 😀
Altfel ceva ieftin si bun din meniul nostru:
-linte/hrisca/orez/naut/fasole. Toate bio. Unele le fierb in avans si congelez pt o luna.
-lapte de tzara si fac iaurt/fierb pt mic dejunuri. Ouale aceluiasi taran
-fasolica verde, salata verde, frunze de spanac, ceapa verde, patrunjel, etc.. Astea sunt ieftine tot anul
-legume locale si care in sezonul lor scad pretul dramatic: urzici, dovlecei, ardei, castraveti, varza, morcovi, telina, sfecla rosie, conopida, pastarnaci, mazare, porumb de fiert etc. Profit sa fac si un stoc in congelator (ardeii si mazarea si conopida si porumbul se preteaza bine la congelare, numai bine pt supe). Si mi-e dor de o loboda….
-fructe de sezon. Acum sunt capsunile dar inca scumpe, daca mai scad fac si ceva gemuri, in 1 luna incep caisele si nectarinele (voi face si gem sa am si pe iarna) si pepenii, iarna mere si citrice etc.
-conservele de suc de rosii/lapte de cocos, bio. Mai fac si eu suc de rosii dar sticlele cu suc din comert (de verificat sa fie fara zahar sau conservantzi) sunt super ok ca pret calitate.
– faina si ovazul si malaiul si grisul sunt fainoasele ce le am mereu in casa, si le transform in paine/chifle/baghete/blat pizza/mamaliga/clatite/biscuiti etc. si sunt f. ieftine. Le iau de la producatori si fara aditivi (dar nu mereu…), deci nu rezista mult timp, dar sunt ieftine si de calitate. Faina de cocos e ieftina in versiunea bio (si cea de migdale, dar mai rar). Am o amica ce si-a luat o mica moara si isi cumpara graul/ovazul si macina acasa, a zis ca iese mai ieftin si de calitate.
-ca fel de baza, ciorba de legume si chiflele de casa, sunt solutia cea mai „abordabila” ca pret si calitate (ca fac o data, mancam 3 zile) dar si rapidele salate cu naut/linte/porumb si ierburi.
Eu acum ies pe la 35-45 euro pe sapt. de persoana, lunch box included. Dar aici nu merg la supermarket, si nu iau dulciuri, cu astea pot dubla bugetul ba si mai mult. Iesim rar la restaurant (1-2 ori pe luna) si il bagam cheltuiala profesionala. A, si daca am chestii congelate ies sheva sheva mai ieftin.
Problema este ca noi nu mancam asa multe verdeturi. Eu mai pun in gura dovlecei, vinete si chestii de genul, dar el nu mananca prea multe. Nu pastai, nu urzici, nu spanac (decat cu orez si branza, am o reteta care ne place amandurora), nu hrisca, nu naut … si lista poate continua. 😀
noi suntem capre, mancam multe salate crude (avem 3-4 zile unde mancam majoritar crud) si multa iarba bag acolo: urzici, spanac, salate, castraveti, dovlecei, patrunjel si ceapa verde din jardiniere, andive, verze, morcov ras, ardei tocat, etc etc. ce este de sezon si ieftin, decid pe loc in piatza in functie de ce au producatorii nostri pe taraba. Ma bucur ca unele le toc pt 2 zile si tin in cutie in frigider. Fata mananca la fel – copilul asta vede, asta face.
Vinete doar eu, la gratar, felii. Sau salata a la noi dar mai rar. Am uitat sa zic de ele, ca astea sunt f. ieftine tot anul aici (avem o producatoare faina, ce vine la piatza sambata + duminica, si aduce din serele ei, nu sunt bio dar sunt proaspete si nici supertratate sa reziste).
E bine ca puteti manca asa multe verdeturi. Eu incerc anul asta sa-l conving sa manance mancare de pastai. Sper sa reusesc, astept sa apara pastaile pe piata. 😀
mie personal nu mi se pare mare valoroasa mancarea de pastai. Gatirea deterioreaza din vitamine (cel putin vit. C) , asa ca daca ia cate o salata (mica/mare) la fiecare masa, it is good enough.
A, inca ceva f. ieftin in romania: fructele de padure de mana a 2a, gen catina, macese, porumbe. Doar sa descoperi cum sa le consumi potrivit boua.
Sunt ieftine dar doar in zonele de munte. Nu stiu de catina si macese, dar zmeura si mure in zona Sibiului sunt foooarte ieftine. 😀
Apropo de povestea cu școlile și croissante și sucuri. În Thailanda nu au voie să vândă în incinta școlii băuturi carbogazoase sau dulciuri. Singurul dulce pe care îl pot cumpăra e înghețata, în rest fructe. Cel puțin asta se întâmplă la școlile bune, nu știu cum e la celelalte.
La noi e si mai bine: nu se vinde nimic in scoli. Zic eu ca e bine…dar ce bune erau langosele care se vindeau la noi in curte scolii.
.
Nici eu nu prea gatesc pt multe zile, fac mai putin si tine o zi doua.
Amy, exista speranța pentru mâncat. Fiul meu mananca acum aproape orice, dar a inceput sa mănânce pe la 18 ani, in rest singurele legume erau rosiile.
Iar eu am inceput sa mananc mazăre si conopida dupa 25 ani, iar lintea la peste 40. Acum mananc linte de cel putin 2 ori pe saptamana, o folosesc ca baza pentru salate. Marar mananc doar de vreo 4-5 ani, inainte il detestam.
Pt faina am dat de un cultivator-morar de soiuri stravechi de grau bio, asa buna e faina si o trimite imediat ce o macina. Noi mai folosim si de castane : e scumpa, dar buna si nici n-are gluten. Altfel cu moara manuală m-am lasat păgubașa, nu reușeam sa macin mare lucru.
La mine copilul mic degeaba vede dar nu face:) insa nu-mi pierd speranța.
Frunzele acum sunt din gradina: in fiecare dimineata rup frunze de salată, rucola, condurasi si loboda 🙂 Chiar is curioasa daca ne scad cheltuielile de mancare.
I-am facut si eu linte saptamana trecuta, pentru prima data, si i-a placut. De fapt, ne-a placut, pentru ca nici eu nu mai mancasem linte pana atunci. 😀
Eu cred că se poate, dar depinde mult de stilul fiecăruia de viață. Pentru că ce mănânc eu altuia nu-i place și nu i se potrivește, ce mănânci tu poate nu merge pt mine și tot așa. O dietă bazată pe multe fructe și legume (și desigur, gătit acasă) te scutește de mulți bani – și am simțit asta pe pielea noastră! Când mă duc la piață, cu 30-40 lei (hai maxim 50) fac provizii serioase și mă întorc cu sacoșele pline, în schimb dacă intru în supermarket cu aceiași bani nu cumpăr mare lucru. Proteinele animale sunt ceva mai scumpe, e drept, dar avem norocul să mai primim de la țară carne congelată și nu prea cumpărăm (însă nici nu mâncăm carne zilnic). Cel mai tare trag la preț „prostioarele” gen mezeluri, semipreparate, patiserii & panificație, sucuri, chipsuri, etc.
Nu bem nici sucuri si nici nu mancam chipsuri, cornuri si alte chestii de genul. Dulcele inseamna un tiramisu facut in casa sau cumparat o ciocolata neagra cu migdale.
50 lei provizii serioase? Trebuie sa-mi dai si mie „reteta”. 😀
Păi mă refer la spanac, salată verde, ridichi, ceapă verde, roșii, sau orice se mai găsește la piață, depinde ce-mi propun să gătesc. Plus cartofi, morcovi, usturoi, țelină, dar astea nu le iau de fiecare dată că ne ajung mai mult timp. Apoi mai cumpăr fructe, cel mai mult de sezon.
Nu am o listă fixă, depinde ce găsesc, dar noi mâncăm salate sau legume crude la aproape orice masă, chiar dacă avem și mâncare gătită. De exemplu – dacă mâncăm ouă pac o salată lângă, dacă facem vinete cu maioneză mai mult consumăm roșiile de pe margine, sau fasole verde cu roșii lângă… În fine, ai prins ideea, salata nu lipsește din meniu.
Am fost azi in piata: 6 lei cartofii si 6 lei ceapa, are sens sa mai continui discutia daca, pana si astea sunt atat de scumpe? Sincer, mancarea mie mi se pare cea mai scumpa cheltuiala fixa din viata noastra si nu prea ai la ce sa faci rabat ca doar nu le poti da copiilor ouale cele mai proaste de pe piata, nu? 🙁
Si mie mi se par scumpi cartofii. Dau 18 lei pe o plasa de 2.5 kg. Si se duce repede, pentru ca folosesc des la mancare.
mie nu mi se pare acum sezonul de cartofi, acum sunt adusi de departe si de aia sunt scumpi. Cartofii se recolteaza undeva din august incolo si rezista iarna dar nu toata. Si ceapa la fel. Stiu ca ambele sunt clasice ale alimentatiei romanesti (pt ca toamna luam cu sacii si puneam in beci) dar se poate construi mancaree sanatoasa si fara ele.
Ia zi, ce preturi au frunzele la voi in piatza acum? Uita-te la ce e de sezon, s-ar putea sa descoperi chestii uitate.
Daca ma intrebi pe mine, nu stiu sa-ti spun prea multe, pentru ca noi nu prea mancam multe „frunze”. 😀
Ba, tocmai, noi avem cartofi noi din Bretania. F buni la cuptor, dar vreo 6 euro kilul.
Noi in general luam chestii de sezon din Franta, dar nu inseamna ca sunt neaparat ieftine. Acum luam de zor sparanghel si rubarba. Si cartofi noi, cum ziceam. Incep sa vina dovleceii, cred ca din sera, frantuzesti. Inca nu sunt vinete decat din Spania, asa ca nu iau.
Mai fac eu amestecuri de seminte germinate.
Si la capitolul seminte si alte chestii, bio, poti sa imi tragi in cap, Amy, dar nu iau China , prefer european chiar daca dau dublu ca pret. La fel cum nu-i cumpar dnei de la mag bio, oricit imi lauda, fructe din Spania sau Maroc. Gen afine la cutiuta sau lubenite.
De ce sa-ti trag in cap, Elena? :)) Eu respect dreptul la libera exprimare si nu fac asa cum vad ca a inceput sa faca Miruna pe blogul ei. 🙂
Eu cumpar din Spania, spre exemplu, rosiile cherry, cele care sunt importante din Spania, sunt fooarte gustoase. Si tot bio iau si eu. Vazusem de curand ca in Romania se folosesc nu stiu ce substante interzise de UE, pentru a se coace rosiile mai repede. Si aratau cum romanii si le cumparau din Bulgaria.
Eleno, tu cumperi local, cartofii noi sunt locali si de sezon (desi acum e early season si de aia is asa scumpi, in bretania nu ingheatza si vazui si eu cartofi buni de mancat in gradina la mine ca uitai sa ii dezgrop asta toamna dar sunt asa putini ca ii las acolo sa se faca mari).
Acu, sincera sa vin in fatza voastra si ma spovidesc si va zic ca am luat ceva din china acum cateva sapt: un tofu pt gatit. De curiozitate. Pe care l-am prajit (habar nu am stiut sa fac altfel, asa mi-o zis vanzatoarea ca face, o chinezoaica) si l-am mancat cu mamaliga. Faina din ro, nici bio dar tratata sa nu germineze. Neam de neamul meu a mai mancat tofu cu mamaliga alaturi de o mancare de legume condimentata cu ghimbir si tumeric si lapte de cocos (sorry, smantana de vaca nu mai pot consuma din motive de alergii si ma compromit cu lapte de cocos). Macar ghimbirul e din cultura proprie :)))))
Altfel, mai iau si de spania (toata iarna comandat citrice de acolo direct de la producator, o sa le fac o publicitate frumoasa in noiembrie cand reincepe sezonul), si de sera olandeza (trecem pe Annick la olandeze ca vorbeste limba aia, chiar daca e nascuta langa granitza), iau ca sunt proaspete si super pretz si e ceva mai bine decat altele dar nu perfecte. Undeva in gama: „las’o ma ca merge asa”.
Si cat ma strofoc eu si fiica mea cere carnatzi (emoticon cu o femeie ce isi trage o palma in cap )
Echilibrul fiecaruia e greu de gasit.
„emoticon cu o femeie ce isi trage o palma in cap” … imi imaginez emoticonul ala cu maimutica cu mainile la ochi. 😀
Sunt curioasa de citrice, poate scrii pe blog. Eu nu prea m-am bucurat de ele in iarna, pentru ca nu gaseam tot timpul portocale bio. 🙁
De la China a pornit o faza nasoala cand eu ma explicam.
Tofu n-am vazut din China:) I-am luat fiului soia ca cica sa isi faca tofu, inca n-a trecut la treaba.
Dna cu mag bio e italianca, isi aduce multe din Italia, portocalele sunt super. Si e f exigenta pt ea însăși, asa ca gasesc chestii bune de la ea.
Noi avem noroc ca Franta are insule, asa ca iau banane frantuzesti, ca cica nu-s tratate fata de alea bio de cine stie unde
Si esti sigura ca nu sunt tratate? Eu cred ca sunt slabe sanse sa nu fie, pentru ca toti vor sa tina mult, sa nu se strice …
am mancat banane netratate in insulele Canare: mici, strambe, cu pet, si un miros puternic. Dupa ce m-am intors nu am mai mancat ceva luni nicio banana din comert.
Acum mai luam bio si fairtrade, ca pun pachet copilei la after school. nici astea nu miros si nu au gust ca alea din Canare. ( intr-o zi ma mut acolo 😀 )
Nu, nu-s sigura.
Nici eu. Cumpar bio dar nu sunt 100% convinsa ca nu-s „atinse” de pesticide. Totusi, sper. 😀
Noi suntem 4, 2 adulti si 2 copii de 6 si 12 ani. Cheltuim foarte mult pe mancare observ, pe de o parte pentru ca luam bio ce se poate, pe de alta pentru ca nu avem niciunul cand sa ajungem in piata si ne rezumam la supermarket. De fapt nici nu imi dau seama cum cheltuim asa mult de vreme ce mancam carne rarisim, cumpar somon salbatic pentru copii in special si cam atat. Imi e sila de carne si nu pot sa o gatesc, desi nu imi displace gustul. Copiilor nu le place vita, mie foarte mult, dar nu cumpar de vreme ce nu mananca copiii. La noi cel mai mult se mananca legume de toate felurile si naut, linte, fasole iar variantele de linte si fasole neagra sunt excelente. Luam fasole si linte de toate culorile si facem tot felul de combinatii. Sunt delicioase si sanatoase. Gatesc des dar nu cantitati mari, nimanui nu ii place sa manance de trei ori din acelasi fel, oricat ne place felul respectiv. Branzeturi iau de bivolita cand am ocazia, de la un producator cunoscut. Cand nu, cat mai simple din supermarket dar incercam sa reducem consumul. Copiii mananca orice fel de salata, daca are si naut sau fasole rosie e un mare plus. Pastele si orezul in mare masura variante integrale. Unt numai bio, oua la fel, lapte evitam dar luam kefir si iaurturi simple, cereale integrale. La fructe nu tin cont de sezon, iau orice este bun oricat de scump, sa aiba diversitate. Paine facem des in casa. In oras mancam din an in paste. „Prostii” cumparam rarisim, cand plecam in calatorii, pentru rontaiala. Nu mi se pare deloc ieftin sa mananci sanatos, chiar gatind aproape tot.
Si noi mancam somon, pastrav si dorada. Fac la cuptor iar ca si garnitura avem de obicei orez cu legume. Gatesc zilnic.
Deci nu sunt singura care „s-a speriat” atunci cand a luat la puricat bugetul si-a vazut ce multi bani se duc pe mancare. 😀
Am uitat sa zic de oleaginoase. Avem mereu tot ce se poate de la nuci, caju, migdale, fistic etc. Astea absorb ceva ceva din buget 😀
Si noi avem caju si migdale, iar pentru micul dejun ne facem provizii de la Sano Vita cu tot felul de fructe uscate: fulgi de cocos, curmale, stafide, goji, etc. Ultima comanda plasata saptamana trecuta … 200 si ceva de lei.
Si noi avem caju si migdale, iar pentru micul dejun ne facem provizii de la Sano Vita cu tot felul de fructe uscate: fulgi de cocos, curmale, stafide, goji, etc. Ultima comanda plasata saptamana trecuta … 200 si ceva de lei.
Ma consider norocoasa, am avocado in grădina. Plus lămâi și portocale. Cam tot timpul anului. Locuiesc intr-un județ unde se cresc multe fructe și legume și sunt și ieftine. Și totuși cheltuim mulți bani pe mâncare, pentru ca eu cumpăr doar organic. Mi-am făcut o grădina unde am plantat multe legume (fasole, roșii, ardei, vinete, broccoli, dovlecei, morcovi, pătrunjel, ceapa , usturoi). Îmi face plăcere sa le îngrijesc, și am producție proprie destul de constant in tot timpul anului.
Ma gândeam ca poate ma puteți ajuta cu ceva, Ladies: unde găsesc in România de cumpărat (și livrat) ulei de avocado? 🙂 O sa fac o vizita prelungita in Ardeal anul asta și încerc sa am o idee unde găsesc câteva chestii pe care e musai sa le am. Mersi mult! 🙂
Si mie mi-ar placea sa fac asta daca as avea loc. Cred ca te si relaxeaza gradinaritul. Noi avem in curte un cires si anul asta a facut o gramada de fructe, mari si carnoase. Nu a fost stropit deloc si tare ma bucur pentru ca putem manca cireste bio din curte. Delicioase! 😀
Nu stiu ce sa-ti spun despre ulei de avocado. Nu folosesc si nu am idee unde ai putea gasi. Pe internet nu te-ai uitat?
Daaaaa, am incercat online si nu am gasit nimic. Doar pentru par, ten etc. 🙂 Speram ca poate cineva aici are vreo sursa secreta, si o impartaseste si cu mine.
Cand eram mai tanara (intre 20-25 as zice) vroiam doar sa stau intr-un oras mare, cu mult zgomot si agitatie :)) Ce nebunie! Acum, imi doresc liniste si pace! :)) Dar am crescut la casa, si tatal meu a avut grija sa ma invete ceva gradinarit. Desi atunci era o corvoada, acum doamne ce ma mai bucur ca mai stiu una-alta! Si tare ma mai bate gandul sa ma mut undeva la vreun ranch, unul mititel, dar departe de nebunia orasului. Si sa imi plantez eu tot ce am nevoie, legume si fructe, organice si proaspete. Stiu si unde ar fi asta, e „my happy place”. 😀
Si mie mi-ar placea o casuta cu curte si gradina, sa fie intr-un loc linistit, sa am umbra, pomi … 😀
Termenii astia sunt relativi, mai ales mult si ieftin.
Eu sunt perfect constienta ca ce mi se pare mie mult, destui altii ar eticheta drept insuficient. Ieri am mancat cateva linguri de orez, o omleta cu peste, condimente si ierburi (am folosit 1 ou si sub 100g de peste), doua piersici, zmeura (fix 9), o inghetata pe bat si o cupa la cornet. Si pentru mine asta e MULT! Cand eram mica, ai mei imi ziceau mereu ca o sa schimbe cu un copil care mai si mananca.
Iar in ceea ce-l priveste pe ieftin, am vazut intr-un meniu ceva la 80 de euro si m-am amuzat cum ca „uite lumea oamenilor putred de bogati” si raspunsul a fost… „de fapt, nu-i chiar asa scump”
Si eu imi amintesc ca atunci cand eram mica ai mei imi spuneau sa mananc tot din farfurie. 😀 Dar nu ma obligau niciodata sa mananc paine, stiau ca nu imi place painea.
Ca sunt cumparaturi pt acasa sau comanda de la un restaurant intotdeauna cei care consuma carne multa si des, semipreparate si preparate vor plati mai mult decat cei care consuma mai des ciorbe, tocanite bogate in legume si verdeturi, facute in casa. Uscaciunile usuca buzunarul. :))
Sanatos e cand variem si beneficiem de cat mai multi nutrienti. De asemenea, in alte tari eu ma bucuram de reducerile substantiale, cumparaturi dupa o anumita ora, lichidare de stoc ori care urmeaza sa expire, faceau bine la buzunar. In functie de asta imi faceam meniul. Si creditul achitat. In timp.
Si la noi exista reduceri, dar de multe ori doar pentru produse care urmeaza sa expire in cateva zile.