Ce mai mancam la micul dejun?

idei mic dejun sanatos-min

Spuneti-mi ca nu sunt singura persoana care ramane uneori in pana de idei. Am niste mancaruri usoare si sanatoase care imi plac la micul dejun, insa exista si momente in care pur si simplu nu am chef de ele si vreau sa incerc si altceva. Nu-mi place painea cu unt, mezeluri nu mananc niciodata, asa ca la mine lista felurilor de mancare pentru micul dejun este destul de scurta si arata cam asa:

  • iaurt 0.1% grasime cu o o banana taiata rondele, stafide si fulgi de migdale;
  • bruschete cu miere de albine si miez de nuca;
  • platou cu fructe (mango, banana, para, mandarina, pomelo);
  • clatite, fie cu miere de albine, fie cu Deliciul Clatitelor de la Sabadus;
  • bruschete cu crema de branza, miez de nuca, somon si castravete.

Si cam astea-s ideile mele. Altele nu prea am. Am mai cautat pe internet, dar majoritatea recomandarilor se invart in jurul iaurtului cu musli/cereale. Oua nu prea servim dis-de-dimineata, mai mult la pranz.

Voi ce mancati la micul dejun? 🙂

37 Comments

  • Eu mere, pe la ora 11. Uneori si o para, morcovi. Nu merge sa mananc mai devreme asa ca nu ma fortzez.
    Colocatarii: lapte (cel mai gras, de vaca mulsa, nu de vanzatoare), cereale (fulgi ovaz), iaurt (facut in casa), sau ou ochi moale.
    Sambata iau mic dejun la piatza ca ma servesc unii pietzari sa gust fructe (taie bucati sa ne convinga sa luam: de mere, de pepene, de avocado, de kaki, etc ) – asa ceva nu refuz 🙂

  • De cateva luni bune in fiecare zi acelasi lucru: musli care are pe langa fulgi de ovaz, bucatele de mar uscat, cred ca si in, scortisoara. Il las decuseara sa se inmoaie in chefir. Daca nu-i musli asta, e altul cu bucatele de zmeura uscata pe langa fulgii de ovaz. In we incerc sa sar peste micul dejun.

  • Ovaz cu lapte peste care pun tot felul.. nuci sau unturi de nuci, multe fructe etc.
    Omleta
    Quiche
    Guacamole
    Pancakes/Waffles (dulci sau sarate, depinde ce am la indemana)
    Astea as zice ca-s cele mai constante. Mai rar fac chec aperitiv, paine prajita unsa cu hummus, omleta cu legume in lipie, breakfast bowl (cubulete de cartofi dulci la cuptor, omleta deasupra, seminte de floarea soarelui), briose etc.
    De cand am inceput diversificarea copilului nu imi mai permit sa trisez la micul dejun :)))) inainte imi cumparam cate un corn.

    • Chec aperitiv nu am mai facut de foarte mult timp, de obicei seara il mancam. Dar bine ca mi-ai amintit. Multumesc pentru recomandari! 😀

  • Eu mananc doar ou fiert (le fierb seara) . Nu mi-e foame atat de dimineata cat e cand plec de acasa, dar nici sa sar complet peste nu pot. De cate ori am mancat cereale sau paine cu ceva sau lactate sau fructe mi-a fost mult mai foame mult mai devreme si am mancat la pranz mai mult si per total mai mult, asa ca ou fiert functioneaza la mine

    • Dar e ok sa mananci ou zilnic? Din ce stiu, ouale nu sunt bune pentru ficat. Eu mananc maxim 3 pe saptamana. Uneori se intampla sa nu mananc deloc chiar si mai mult timp.

    • Eu cred că ouăle sunt mult mai sănătoase decât toate zaharurile alea pe care le mâncăm în iaurturi și cereale din magazin. Iar dacă îți e teamă de probleme cu ficatul poți mânca doar albușul, gălbenușul e de fapt cel plin de colesterol, albușul e plin de proteine și nici nu „pică greu”. Deși acum citeam că se tot discută, nu se știe exact cât din colesterolul pe care-l mâncăm ajunge în sânge, pare-se că ficatul se reglează și dacă mâncăm mai mult colesterol pur și simplu produce mai puțin, iar dacă ingerăm mai puțin colesterol, ficatul produce mai puțin. Citeam că de fapt ficatul produce 80% din colesterolul de care avem nevoie pentru a fi sănătoși, în timp ce din mâncare provine restul de 20%. Dar, evident, astea sunt articole, iar eu nu am nici studii în domeniu și nici nu mă pricep. Eu mănânc ce am sesizat că-mi face bine, iar cerealele dimineața nu mă ajută deloc și mă fac să mănânc și mai mult pe timpul zilei, așa că…proteine is the way pentru mine.

    • Mananc oua de fiecare data cand mi-e pofta, nu le refuz, doar ca o fac mai rar. Imi place mult omleta cu branza si legume. 😀

    • Si eu stiu ca poti manca oua fara nici o problema. Chiar am citit un articol scris de un medic si care vine sa confirme ce citisem mai nou cum ca avem f mare nevoie de colesterol, de ex vit D care e buna la imunitate se produce la nivelul pielii din colesterol. Cică se spune de colesterol ca e rau, dar el e de fapt ca fumul care se face la un incendiu: efectul, nu cauza. El vine sa repare vasele inflamate din organism. Cum zice Cristina: zaharul e mai nesanatos. Cand mergem in vacanță la ferma unde cresc vaci, dar ne vand si ouale de la gaini, eu mananc cate 2 oua zilnic.

    • Si noi tot oua de tara cumparam cand aveam ocazia de pe la rude, nu se compara cu cele din supermarket-uri. Au galbenusul aproape portocaliu si sunt foarte gustoase.

    • buna ideea cu un ou fiert!
      (si eu le fierb in avans, pt 2-3 zile, sa nu deschid iar aragazul/spal ibric etc)

      Altfel, cu ouale si ce reguli de alimentatie sunt, in ulimii 50 ani atatea studii medicale s-au schimbat la 180 grade incat cel mai bine e sa asculti ce iti cere corpul. Mi s-a acrit sa vad: ia spanacul ca are fier, stai ca spanacul nu i se asimileaza fierul asa ca ia carne, ia carnea cu suc de citrice, stop suc de citrice ca e acid, iar iar suc de citrice ca e aciditate buna, stop grasime ca e nasol si mananca margarina, stop margarina ca e nasol si ia si mananca low grasime, low grasime e nasol ia si mananca slanina etc. Micul dejun lapte cu cereale e inventat de big companies – din pacate nu pot sa le prezint alternativa la colocatari si nici nu ma chinui, ca scap ieftin cu ei si se descurca singuri sa isi ia iaurtul si cerealelel si eu mai dorm 5 minute :))))

  • Eu am o problemă cu micul dejun în sensul că pentru mine CHIAR e cea mai importantă masă a zilei. Dacă am un mic dejun cum trebuie nu mai mănânc până la cină, iar dacă nu e cum trebuie, ronțăi și poftesc și mănânc la prostii toată ziua. Iar pentru mine mic dejun ok înseamnă proteine și grăsimi, nu carbohidrați. Carbohidrații dimineața (adică muesli, cereale & stuff) mă fac și mai somnoroasă și mai lentă și mi-e foame la o oră după. Așa că dimineața de bază e oul sau lactatele sau avocado. Mănânc ori ou fiert ori, modul meu preferat de a mânca oul – scrambled simplu sau cu ce legume găsesc prin frigider (ceapă verde, ciuperci etc.) on toast sau avocado on toast, poate brânză cu smântână (cottage cheese). Aia cu o ceașcă de ceai negru cu lapte și gata micul dejun.

    Mezeluri nici eu nu mănânc și, din fericire, aici nu prea sunt mezeluri așa că din punctul ăsta de vedere nu-s tentații. Uneori e ok și cu un mic dejun format din fructe, dar asta fac când știu că mănânc din nou în două-trei ore, nu prea îmi țin de foame fructele :)) Pentru mine fructul e perfect ca o gustare de după amiază, atunci când ne apucă lenea, pe la 3-4 și parcă am mânca ceva dulce.

    • Si pe mine ma apuca foamea in 2-3 ore, dar am noroc pentru ca stau acasa si am ore fixe de masa. La mine se stie clar ca pranzul este la 12 fix, cina la 17 fix. 😀 Micul dejun il mananc in jur de 8 jumate si rezist pana la 12 cand iau pranzul.

    • am remarcat si eu ca daca mananc o masa consistenta nu mai trebuie altceva toata ziua. Sambata pe la 11-12 (cand termin cu cumparaturile) imi pun un avocado cu o conserva de ficat de cod, ceapa verde sau patrunjel, si pana la tarziu de tot am suficienta energie.

  • Uf, nu prea am recomandări, eu mănânc 5 zile pe săptămână același lucru dimineața: iaurt cu ovăz, uneori cu banane sau mere ori nuci. Asta mă ajută să scap de povara gândirii ”azi ce să mănânc”, îmi eficientizează timpul și acel ovăz ”îmi ține” de foame până la prânz. Mănânc așa pentru că așa mi-a sugerat antrenorul meu personal, dar i-am văzut beneficiile în timp, și de asta m-am și ținut.
    Untul de arahide îți place, pe pâine? Poți să mănânci cu banane tăiate deasupra, e sățios.
    How about guacamole?
    Hummus?
    Lipii cu chestii în ele?
    (astea mi-au venit că m-am mai uitat acum pe Instagramul meu cu mâncare)

    Și apropo de asta, pusese Jamie Oliver o poză recent pe Instagram -https://www.instagram.com/p/Bsm_IGYgRvr/ – poate te inspiră. 😀 Uneori, când sunt în pană de idei, mai caut și eu pe instagram după hashtags, și mă inspir de la alții. Weekendul e singurul în care fac ceva diferit de ovăz cu iaurt, și de cele mai multe ori, sunt ouă și veggies, în felurite forme. 🙂

    • Oh my God, ce bine arata! 😀

      Unt cu arahide si banane? That’s a good idea! Iti super multumesc pentru recomandari!

  • Dilema mea, pentru multă vreme a fost: în ce moment al zilei e indicat să consumăm fructele? Pentru că nu puteam nicicum să le găsesc loc în alimentație. Așa că tot căutând și cititnd, am găsit această abordare conform căreia fructele se consumă dimineața, fără să fie combinate cu alte alimente.

    Deci, micul meu dejun constă în fructe din belșug, dar îmi convine! Pentru că le consum rapid, nu necesită preparare, dacă sunt pe fugă le iau cu mine în geantă și astfel nu sar peste o masă. Și când am mai mult timp, atunci mă răsfăț cu câte un smoothie delicios 😀

    • Si eu mananc fructe dimineata, le combin, fac un mini-platou cu fructe. 😀 In schimb, el nu poate manaca pentru ca fructele pe stomacul gol ii cresc aciditatea stomacului.

    • Nici eu nu gasesc locul fructelor, dimineata imi fac o foame dupa o ora… Asa ca le mananc aleatoriu 🙂
      Oricum, am citit niste carti despre nutritie recent, in incercarea de a intelege de ce m-am ingrasat in ultima vreme si nu reusesc sa slabesc – de fapt am un dezechilibru hormonal recent diagnosticat si care se va rezolva cu tratament, nu cu mancare, incheiat paranteza, ei, din cartile astea reiese ca nu exista alimentatie optima, etc etc. Pt ca nu s-au facut inca studii serioase, in anumiti parametri, pe grupe de populatie, varsta, etnie, pe zeci de ani. Stim ca unele lucruri sunt daunatoare, gen zahar, prajeli, alcool, alimente procesate, dar mai departe de atat e doar o mare speculatie si un mare ghici :))

    • Eu le mananc la orice ora din zi si noapte, cateodata. Sunt mare consumatoare de mere, mananc unul dupa fiecare masa si pe post de gustare intre mese daca simt nevoia.N-am avut niciodata probleme de stomac.
      La mine micul dejune simplu: ovaz cu iaurt si miere/fructe rosii congelate sau proaspete.

  • Pe langa traditionalele cereale si ce ai mai zis tu mai sus, la micul dejun se intampla sa mai mananc si resturi de la pranzul sau cina de ieri. Pana la urma, tot mancare e :)))
    De la o vreme sunt atat de ocupata, incat nu mai tin cont ca mancarea aia e de cina, sau de pranz, sau de mic dejun, mananc orice pica la mana, din frigider. Daca au ramas paste de aseara, todo bien, bagam la stomac la prima ora :))).

    Eu incerc sa renunt la mezeluri si nu pot, le iubesc prea tare. Ador muschiul file si salamul de sibiu haha. Ce-i drept, incerc sa mananc cam la doua saptamani.

    PS: incearca sa renunti la iaurturile degresate si sa mananci din astea normale, cu 1,5% sau 3% grasime (chiar si cu 10% e ok). Alea degresate, au numa porcarii in ele, care suplinesc lipsa grasimii, ca sa poata fi inchegate cumva. Pe alea le mananci doar daca ai o dieta mega stricta si nu ai voie sa depasesti o anume cantitate de grasimi pe zi, dar ca om cu o dieta normala, e mai indicat sa mananci cu procentaj de grasime normala, pentru ca pana la urma, grasimea aia face bine, ca nu e grasime saturata.

    • Daca nu poti renunta la mezeluri, incearca sa mananci chestii cat mai curate. Salamul de Sibiu nu are deloc o lista de ingrediente friendly. La Auchan am vazut chestii interesante fara prostii in ele, gen salam din carne de cerb crud uscat, carnaciori uscati din carne de cerb, salam din carne de mistret. Cauta-le si arunca un ochi asupra listei de ingrediente. 🙂

    • Si eu stiu ca Georgi de iaurturile si produsele degresate si nu cumpar niciodata chestii de genul.
      Noi mai luam din cand carne de vanat de la piata, pana am citit ca nu-i bine sa mananci vanat, ca are mult plumb, de la alice.

  • Întâi o linguriță de bicarbonat pe stomacul gol. Apoi fresh de broccoli cu shot de clorofilă. Și la final un pahar de apă cu lămâie.
    Rețeta asta la micul dejun vindecă toate bolile și te face să uiți de toate datoriile. E testată, garantată și recomandată de CNN, NSA, CIA și alte alea.

    • o sa fii verde !
      P.S. cum consumi clorofila aia? am luat eu clorella, pudra, si dupa ce luam cu cana, ragaiam a broaste. Broaste moarte de o saptamana. Nu a fost prea lunga relatia mea cu verdele, mai bine mananc brocolli si urzici zilnic :)))

  • Whoah, pe mine m-ai pierdut la „nu-mi place pâinea cu unt” 😛 Eh, glumesc, nici eu nu mănânc asta dimineața, în general îmi iau un chefir sau iaurt pe care îl mănânc la birou, însă pâinea un pic călduță, unsă cu unt și stropită cu miere… mmm, raiul pe pământ 🙂
    Eu dacă aș reuși să mă mobilizez cu trezitul mai devreme, aș mânca ouă, brânză și ceva legume în marea parte a timpului, dar mai am de lucrat la treaba asta, din păcate 😀

  • la mine dimineata e cam standard. nu de alta, dar acasa nu mananc, doar la joc. si imi trag iaurt cu cereale sau fructe. de altceva nu prea am chef la orele alea… in cel mai bun caz, pe weekend, sa experimentez niste toast cu ou, cu avocado… dar in zilele in care am chef, asta e clar 😀

  • Vai, cate chestii bune nu mananci! :)))
    Bine, bune pentru mine 😀
    Se pare ca nu prea am cum sa te ajut cu idei, pentru ca si eu consum des lapte, iaurt, oua, in multe feluri.
    Poti incerca ceva avocado, rosii, branza, budinca de chia cu ceva fructe…