Aveti grija de unde beti cafea

Aveti grija de unde va cumparati cafea

Exact asa cum scrie si-n descrierea din rubrica „despre mine”, sunt fana Real Madrid si bautoare de cafea cu lapte. Nu concep sa-mi incep diminetile fara cafea, la fel cum nu concep sa stric gustul cafelei indulcind-o cu zahar. De fapt, nu-i pun nimic in afara de lapte, nici zahar, nici miere (am vazut ca sunt persoane care aleg sa o indulceasca astfel, desi mi se pare foooarte ciudat pentru ca nu-i ceai) si nici cu indulcitor. Iubesc cafeaua exact pentru gustul ei intens, pentru aroma ei, pentru mirosul sau irezistibil.

Mi-am cumparat un alt espressor in urma cu un an de zile, unul automat care are optiune si de caffe late, iar de atunci aceasta este bautura pe care mi-o prepar in fiecare dimineata. Practic, prima grija dupa ce ma trezesc, inainte de-a ma duce la baie sa ma spal pe fata, este sa pornesc espressorul si sa-l las apoi sa-mi pregateasca cafeaua. 😀 Cand ies din baie bautura mea e gata. In ultima vreme am inceput sa beau doar cafea Lavazza, imi place mult gustul si pretul e ok pentru bugetul meu.

Ideea este urmatoarea: ca oricare alt aparat electrocasnic, si espressorul are nevoie de curatare. Si nu ma refer la decalcifierea periodica pe care o fac atunci cand el mi-o cere, ci la detasarea si spalarea in mod temeinic a componentelor. In mod normal, dupa fiecare latte preparat, espressorul (mai exact acel furtunas pe care el trage laptele) se curata, pentru ca altfel laptele se branzeste si miroase urat. In afara de faptul ca miroase urat, va dati seama ca nu este deloc igienic sa fie lasat asa. Si-l spal de fiecare data, il intretin, chiar daca uneori o fac cu sila. La cateva saptamani il desfac complet (ma refer la componentele interioare ce pot fi demontate) pentru a-l igieniza. Mananca ceva timp treaba asta si trebuie facuta cu responsabilitate, nu de florile marului.

Daca sunteti consumatori de cafea, probabil stiti ca gustul cafelei este influentat de aceste aspecte. Daca folosesti un aparat de cafea/espressor, fie ca este un model care utilizeaza capsule de cafea, fie cafea boabe exact asa cum este si al meu, si il speli o data la 1000 de ani, n-ai cum sa te astepti sa simti adevarata ei aroma. Astazi, in timp ce-l curatam, mi-a venit in minte urmatoarea intrebare: oare cati proprietari de cafenele tin cont de treaba asta? Oare cata lume sta si bibileste espressorul asa cum o face eu? Curatarea generala, adica cea pe care o fac cam la 2-3 saptamani, dureaza uneori chiar si o ora.

Din acest motiv aleg sa nu beau cafea de la toate bombitele pe care le vad ca vand la coltul strazii, de la toate gheretele. Sa nu mai zic de mizeriile alea de tonomate cu cafea la 1 leu – eu cu ochii mei am vazut cum sunt alimentate cu apa de luata de la toaletele din hypermarket-uri. Nu mint, am baut in adolescenta multe cafele la 1 leu, dar de cand am inceput sa constientizez unele lucruri si cat de important este sa cureti si sa igienizezi aparatul de cafea, am ales sa n-o mai fac si sa fiu mai selectiva, mai atenta.

Adios si Starbucks!! De fiecare data cand am cerut caffe latte am primit doar panarame, asa ca m-am convins! Starbucks e doar pentru cei care vor combinatii ciudate, arome, topping-uri si unicorni. It’s not for me anymore! Fiti atenti de unde va cumparati cafea!

53 Comments

  • Eu nu mai beau cafea decât în weekend, când timpul îmi permite să mai merg din când în când la locul meu preferat de băut cafea din București: Origo. Dacă ajungi, recomand din tot sufletul. Flat White-ul este atâââât de bun încât parcă și acum îi simt gustul. Cred că nici Latte-ul nu e mai prejos 🙂

    La Starbucks singurul lucru ok care nu are o sută de arome și o sută de grame de zahăr este cafeaua la filtru. Când am văzut zilele trecute că au deschis Starbucks și în Italia, mi-am pierdut încrederea în lume 🙁

    Also, eu sunt printre persoanele care beau cafeaua la ibric îndulcită uneori cu puțină miere. Îi schimbă un pic gustul, e adevărat, dar îmi amintește de adolescență și-mi place 😀

    • Si tu cu bei cafea cu miere? Pai da, nu mai are acelasi gust, cred! N-am gustat, dar nici nu ma atrage, pentru ca mie-mi place gustul pur de cafea, intens, fara nimic altceva. 😀 Doar laptele il accept in ea.

      Nu stiam ca nu exista Starbucks in Italia. Iar daca s-a deschis, probabil ca au facut-o pentru turisti. Iti dai seama ca exista si oameni vor cafea cu „detoate” … 🙂

    • Da, ideea e că prin liceu, când deja începusem să beau cafea adevărată (într-a IX-a beam din aia proastă de la automat mmmda), beam la ibric, că asta aveam acasă, deh. La un moment dat m-am îngrășat mult și am decis să renunț complet la zahărul adăugat vreo lună, un soi de detox. Atunci a trebuit să găsesc o soluție pentru cafea și cu zaharină nu-mi plăcea, mi se părea prea artificial gustul. Iar pentru cafea neagră nu eram pregătită. Așa că am băut cu miere. Și cam asta a fost povestea, acum când îmi mai fac uneori acasă la ibric, o beau cu puțină miere de dragul vremurilor trecute, deși între timp am trecut prin mulți ani de băut cafea fără nimic în ea și am și espressor acasă.
      Apropo de asta, la Origo, că tot recomandam, nu găsești zahăr pe măsuțe sau lângă locul de unde îți poți lua capac sau șervețele extra. Iar pe un perete este un mesaj, care spune: avem și zahăr la cerere, dar vă rugăm să-i dați cafelei o șansă. Sau ceva de genul ăsta 🙂 Sunt complet de acord.

      Italienii au fost mult mai reticenți la SB și îi apreciam pentru asta. Niciun pahar de juma’ de litru cu o apă chioară cu zahăr și sirop nu se compară cu un espresso scurt adevărat. Îmi amintesc însă că la Roma am intrat într-un magazin de cartier cu cafea, am cerut un espresso și domnul de acolo (pe la vreo 60 de ani) s-a uitat la mine și mi-a zis: ”But… espresso Italy, yes?” și mi-a arătat din mână că-i foarte mic. Așa că sigur e cum spui tu, turiștii n-au prea îmbrățișat cultura cafelei simple de acolo, deci o pâine de mâncat pentru SB.

    • Am auzit multa lume laudand cafeaua de la Origo si chiar o s-o incerc cand o s-ajung prin Bucuresti. Dar cum ajung extrem de rar, gen o data la cativa ani … s-ar putea sa mai am de asteptat. 😀

  • Sa stii ca zilele trecute am baut o cafea de la tonomatul de la Central si, contrar a ceea ce stiam, era scarboasa. asa ca m-am lecuit si de asta! de Starbucks, in schimb… sa ma bati si nu renunt la el! Mie imi plac aromele de sezon! 😀 In rest, apreciez mult frappeul de la Bazalt, din Galati. Si cafeaua cu arome de la Coffe 2 go de la Dunarea imi place. Am vazut ca s-a mai deschis o cafenea in oras, e urmatoarea pe lista! Imi place sa incerc tot ce prind!

    • 5 to Go e singura pe care o recomand, din ce avem noi in oras. Si de la ei, cafeaua simpla, evident. 😀

      Cred ca tie-ti plac mai mult aromele, asa-i? :))

  • Nu-s mare băutoare și nici cunoscătoare de cafea, deși îmi place de mor mirosul de cafea proaspăt făcută. Când sunt în țară și eu merg pe la Origo în București, îmi place cafeaua lor.
    Altfel, nici eu nu îndulcesc, dar adaug un praf de scorțișoară sau vanilie, depinde de chef.
    În Vietnam am băut cafea cu ou, gust de tiramisu, jur! 😀 Și în Indonezia am testat celebra Luwak ce nu m-a impresionat deloc. Însă cafeaua cu cocos băută tot în Indonezia…o minunăție. Dacă iubești cafeaua și ajungi prin Asia, așa cum își dorește soțul tău, musai să bei cafea în Vietnam și Indonezia.

    • Origo, Origo, deci si tu recomanzi. Buun, poate o sa fac o escapada de-o zi la Bucuresti doar pentru o cafea buuna. Pana acum , din ce-am incercat, mi-a placut mult cea de la Filicori Zecchini. Uneori faceam drum la Constanta doar pentru cafeaua lor. 😀

      Recomandari de cafea din China nu ai? El in China vrea, numai ca nu-si face curaj sa zboare asa mult. :))

    • N-am ajuns în mainland China, e ultima țară pe lista mea asiatică de vizitat, cel mai aproape de China am fost în Hong Kong și Macau care nu-s deloc China, sunt foarte civilizate 🙂 Însă pot confirma și lipsa de bună creștere și foamea chinezilor de pe continent, am întâlnit foarte mulți prin diferite părți ale Asiei, iar în Thailanda sunt foarte mulți, inclusiv eu lucrez cu cineva care e pe jumătate chinez și ce povești are…din alea cu copii mici care poartă pantaloni cu o gaură în fund special făcută pentru a-și putea face nevoile oriunde vor, oricând vor, cu bude în care nu ai niciun fel de intimitate, cu poduri și clădiri fantomă care pică a doua zi. Laptele praf de import în China e aur cucrat, cine își permite își aduce din Australia în general, a fost un scandal imens acum câțiva ani cu lapte praf contrafăcut de s-au îmbolnăvit grav bebeluși. Iar politic vorbind deja au sufocat zona asiatică, dețin cam toată Asia de Sud-Est și noi ne plângem că nu-i bine sub papuc american sau UE…chinezii te lasă în fundu’ gol la propriu.

      Și să ne amuzăm un pic, am lucrat la un moment dat cu o doamnă om de știință la Durex aici în Thailanda. Iar în Asia cei de la Durex au fabrici în Thailanda, India și China. Povestea doamna asta că nu mai au niciun control asupra fabricii din China, că sunt foarte multe produse contrafăcute și e foarte dificil de lucrat cu ei (poate de asta sunt peste un miliard de chinez, și prezervativele sunt contrafăcute :)) ). Altfel, nu știu dacă ați văzut și filmulețul ăsta cu chinezi turiști în Pattaya, Thailanda https://www.youtube.com/watch?v=qBCLXZmMQNs
      Când mai vedeți turiști chinezi care se poartă aiurea prin Europa gândiți-vă că astea sunt vârfurile lor, ăia de-și permit să călătorească pe alte continente, iar dacă asta e elita…

      Amy, să știi că mâncarea asiatică din Asia e destul de diferită de mâncarea asiatică din Europa. Restaurantele adaptează rețetele la gusturile locale. Plus e o mare problemă de igienă. Eu locuiesc în Thailanda de câțiva ani și recunosc că nu mă omor cu mâncarea locală, oricât de celebră ar fi gastronomia thailandeză. E și super nesănătoasă, pun zahăr în mâncare, uleiul e posibil ăla în care au prăjit și bunicii, totul e mai mult prăjit/călit. Thailandezele astea sunt băț, dar de fapt sunt skinny fat, slabe și ce carne au e de fapt grăsime (caută pe net despre skinny fat). Acum să nu mă înțelegi greșit, sunt și feluri de te lingi pe degete, dar clar nu mâncarea mea preferată. Cu atât mai puțin mâncarea chinezească. În Vietnam mi-a plăcut mai mult, pare să se pună mult accent pe proaspăt acolo. Japonia e altă treabă pentru că e altă lume 🙂 Mie, sinceră să fiu, îmi place mâncarea musulmană (Malaezia, Indonezia), îmi pare și că sunt mai curați la gătit. Și păcatul meu asiatic e mâncarea indiană, care nu-i prea sănătoasă, dar îmi fac poftă doar scriind despre ea aici :))

    • Cred ca ce zici tu este valabil mai mult penteu sate. Mi-e greu sa cred ca in orasele mari umbla cu gauri in pantaloni sau ca au poduri care cad asa peste noapte.

      Oh, mancarea indiana nu ma atrage deloc. Plus ca imi par si ei c-ar avea probleme in ceea ce priveste igiena si nu-mi inspira deloc incredere (zi-mi ca nu sunt singura care a remarcat faptul ca toti, dar toti indienii barbati, au lasate lungi unghiile de la degetele mici). 😀

    • Nu știu dacă ai primit comentariul anterior, mi-a dat eroare. Dacă l-ai primit șterge-l pe ăsta. Ziceam că da, ce povesteam de China e de la țară. Cât despre mâncarea indiană clar e problemă de igienă, însă prin Malaezia în Little India e foarte ok. La fel și prin restaurante aici e ok. Îți sugeram, de asemenea, ca dacă ajungi prin Thailanda/China/Asia în general e bine să încerci și street food dacă e un loc de îți pare ok, și eu mai mănânc și na, asta e experiența asiatică 🙂 Cel mai bine ar fi să înveți tu să gătești feluri asiatice acasă, așa ai control asupra ingredientelor și poate fi cât se poate de sănătos.
      Cât despre unghiile lungi, nu e doar o chestie din India, se întâmplă și în Thailanda și prin alte părți. E semn de statut social, înseamnă că nu trebuie să muncească fizic. Culmea e că e folosit ca semn de statut social de cei mai neauveau riche sau fără educație, nu de oamenii cu adevărat high class.

    • Asta cu gauri in fund sa stiti ca se foloseste si la oameni civilizati . Este un curent care zice cum copiii mici sunt in stare sa se abtina si sa-si faca nevoile, deci să-i tii toata ziua cu caca-pipi la fund. Se numeste igiena naturala infantila si tii copilul fara scutece, unele mame ajung la asa o comunicare buna cu copilul, ca nu-i pun niciodata scutece. Asa ca multe mame isi croiesc singura pantaloni din aia 🙂
      De scandalul ala cu laptele cu melamina s-a vorbit mult si cica la ei izbucnesc des scandaluri de-astea, de-aia aia instariti cumpara din Australia.
      De chinezi chiar auzeam la radio acum cateva zile ca la ei tot omul are o nota sociala, adica toti sunt supravegheati, datele lor sunt prelucrate, inclusiv Alibaba spioneaza tot ce cumpara, cat de buni sau de rai platnici sunt si nota e in functie de asta. Si la o adica in functie de nota aia nu esti prioritar la cumparat sau de ex daca ai avut amenda pe tren e vai de capul tau ca nota nu-ti mai permite nimic.
      De tiristi vazusem la o emisiune ca vin in Europa in excursii organizate si tot aia de-ai lor ii chinuie, ca ghidul le ia pasapoartele, stau pe la hoteluri ieftine in periferii ( tinute tot de chinezi), ghidul ii plimba prin magazine de-ale lor unde are el aranjamente cu proprietarii. Si am vazut ca astea nu-s minciuni cand am fost la un hotel si am coborât la micdejun si nu era mai nimic de mancare, dar era plin de chinezi. Cand sa platesc si sa plec, receptionista se tot scuza pt mic dejun si m-a invitat sa mai maninc o data, acum aveau plin de bunatati…Mi-a spus ca la grupul de chinezi nu pune mai nimic de mancare, ca aia vin ca lacustele si lasa gol dupa ei. Ca sa se scuze mi-a pus si croissante la pachet, dar tot mi s-a parut urat ce face. Sau poate pt chinezi o fi avand slte preturi ?

    • Elena, așa fac și aici chinezii, sunt aduși la afaceri tot chinezești. Lumea se tot agită că „da, chinezii lasă bani mulți pe unde merg”, dar de fapt banii tot la ei se întorc oarecum pentru că merg la hoteluri ori restaurante deținute de chinezi. Oricum chinezii nu călătoresc pentru a învăța ceva, pentru a admira ceva, ei o fac pentru că-și permit pur și simplu, nu au niciun respect pentru ceea ce văd, pentru istoria locului, pentru ce a fost acolo, pentru natură sau mediu, vor doar să-și facă poze și gata, la următorul obiectiv. Banul e religia.

      Și da, la ei sunt multe scandaluri din astea, inclusiv cu orez din plastic. Numai că totul e cenzurat așa că nu vedem noi cât de multe sunt și cât de serioase, eu mai aflu de la oameni care au legături de afaceri cu China sau familie sau merg pe acolo des. Să nu mai vorbim de orașele mari gen Beijing unde trăiesc într-o poluare de nedescris, ăia sunt morți-copți înainte de de a ajunge la maturitate. Iar cu mâncarea e greu, e foarte greu pentru că sunt enorm de mulți și la țară e sărăcie cruntă. Îmi pare rău așa ca na, China a fost o cultură imensă, dar așa se întâmplă peste tot, marile culturi decad (vezi Egipt, Persia). Eu îmi doresc mult ca atunci când merg în China să-mi placă și să-mi fie schimbată părerea asta pe care mi-am făcut-o din tot ce am citit și văzut din exterior.

      Apropo, pentru puțin insight în viața chinezească eu am mai citit Yan Lianke, un autor chinez destul de cenzurat pare-se. Omul scrie ficțiune, dar e clar că nu e foarte departe de realitate ce povestește pe acolo. M-a impresionat mult The Four Books și ce făceau oamenii ăia de foame…intelectuali trimiși la re-educare prin muncă în timpul The Great Leap Forward care au devenit animale și mai multe nu când au flămânzit. Ar părea o utopie dacă nu am ști că fix așa au stat lucrurile.

    • Cristina, si-n Bucuresti e poluare, sa fim serioase! Bucuresti este cea mai poluata capitala europeana, iar asta n-o spun eu, ci niste studii facute recent.

    • Amy, vorbim despre poluare și POLUARE. Adică la modul ăla periculos pentru organism unde Beijing și Shanghai sunt printre primele în lume. Și am simțit pe pielea mea ce înseamnă supra-poluare pentru că și Bangkok a fost supra-poluat timp de câteva luni anul ăsta înainte de începerea sezonului ploios: după o zi petrecută în oraș seara ești bolnav, mult mai obosit și gâjâi efectiv atunci când respiri. Iar Bangkok a fost sub nivelul la care sunt marile orașe chinezești. Oricum, Bangkok e un oraș mult mai poluat decât București, prin comparație Bucureștiul e la munte :)) Nu mă întreba de ce mai stau aici, cred că e și ceva microb ce dă dependență în poluarea asta 🙂 plus eu stau la periferie unde e mai verde un pic.

      Altfel, m-aș putea muta oricând în China unde aș câștiga dublu față de aici, dar nu, mulțumesc. Poate Hong Kong, dar ăia oricum se supără dacă-i faci chinezi, au și afișe în mandarină adresate „fraților” de pe continent, să nu mai scuipe ori arunce gunoi pe străzi.

    • E f ciudat ca in Franta in zilele f poluate nu se simte nimic. In schimb in Romania se simte, miroase rau, desi nu vorbeste nimeni de poluare. Ma gandeam ca poate nici nu se masoara, sau nu se masoara ca aici.
      In China e rau de tot cu poluarea:(

    • asta cu pantalonii descusuti intre picioare si fara chiloti la copii o au de sute de ani, cred. Citeam o carte despre china anilor 1920, si argumentul era ca ii schimbau usor pe copii :). Sa aducem aminte ca pampersii sunt pe piatza de ceva zeci de ani, iar in trecut spalatul la mana si uscatul era un chin. La fel, chilotii sunt tot o inventie oarecum moderna a omenirii. Chiar si de stiam asta, cand vazui pe pui de orezel (4 ani) langa mine cu tzumpurushul prin pantalonii descusuti intre picioare si tot m-a luat prin surprindere :)))) – vorbim de o familie de diplomati ce umbla prin tari vestice, dar traditia tot traditie e, cam la fel cu urechitul copiiilor in romania. Si tot as vrea sa merg in china, tocmai sa vad paradoxul asta 🙂

      Altfel si eu verific sursa ingredientelor alimentare, si China e un mare NO. Sunt alergica la multe, asa ca prefer sa mananc local si proaspat si cat mai putin prelucrat, in iaurtul facut de casa cu lapte de la tzaran alaturi de marmelada de fructe facuta de mine.

  • Probabil cea la ibric e si cea mai buna optiune, daca ne gandim la bacterii si igienizare, mie cafeaua imi place doar in prajituri, big fan tiramisu here!

    • Hello, Miha! Nu mai stiam nimic de tine de ceva vreme, sper ca esti bine! 😀

      Si sotul meu e mare fan tiramisu, este prajitura lui preferata. 😀 Cat despre cafeaua la ibric, ce sa zic, nu-mi place, o prefer pe cea facuta la espressor pentru ca e mai cremoasa.

    • Tiramisu e singura cafea ce o consum si eu. Am mai gasit o reteta de prajitura cu cafea dar cum mananca si copila, am sarit partea asta.
      In continuare ma intreb cum natura ne-a pacalit, facand o samantza asa frumos aromata si placere pt nas sa aiba atata amareala pt limba dar atata energie pt neuroni.

  • Nu-s bautoare si nici priceputa in cafele, dar ador mirosul de cafea proaspat macinata asa ca acasa luam cafea boabe de la magazine specializate, fie de Kenya, fie de Nicaragua, fie din Etiopia, plus ca fiecare tara are si cateva tipuri (arabica, sau altele) incat visez ca peste cativa ani sa merg in vacanta in vreo ferma de cafea doar pt a participa la sezonul culesului. Acasa cafeaua e facuta la ibric, cu apa care aproape clocoteste, si lasata la infuzat ca un ceai.
    Altfel, am mers de cateva ori in cafeneaua de dupa colt si stat la bar, in picioare, pana colegii isi beau cafeaua. Cum pt mine era ceva nemaipomenit pot zice ca am examinat masinile de facut cafea (aveau 2) cu atentie si m-am intrebat ce si cum. Astfel am vazut ca la sfarsitul zilei spalau una din masini si treceau apa prin partea de lapte si desfaceau.

  • Da, eu sunt atat de lenesa incat am scos partea aia de facut cu lapte, e prin debara :)) pun putin lapte, asa ca merge cu lapte rece, cand lucrez de acasa imi fac spuma de lapte, am un frotter (cred ca asa se cheama?)
    Eu nu beau cafea decat acasa, in vacante na, beau la hotel, dar nu suport gustul de la automat sau expressoare din astea cu doze. La noi la birou curata aparatul zilnic, dar tot infecta mi se pare cafeaua :))

    • Nu, dar pana sa am expressor, nu eram constienta, dupa aia am devenit atenta. Dar noi avem deja de vreo 13 ani cred, nici nu mai tin minte daca beam cafea in oras inainte…

  • Sa stii ca zilele trecute ma gandeam si eu la faza cu laptele si daca astia care vand cafea o fac temeinic.
    Eu sunt o falsa bautoare de cafea, beau doar capuccino, in care pun putin zahar, spre disperarea sotului.
    Eu beau cafea des la cafenele, care imi place sa cred ca respecta regulile de igiena. Nu servesc SB, ca boicotez firmele de genul, dar am fost odata cu fiica-mea acolo si capuccino era de fapt lapte cu putina aroma de cafea într-un cănoi enorm 🙁

    • Si eu beau la cafenele, mai ales in vacante, pentru ca e o adevarata placere sa savurez cafeaua in liniste, e relaxant. Dar ma uit inainte cum arata cafeneaua, cum arata oamenii care fac bauturile … chestii de genul. 😀

  • In general merg la cafenele care mi se par faine si care au masini care macina boabele. Unde primesc cafea in cana 🙂 Apropo: la SB nu recicleaza nimic din paharele lor.
    La serviciu nu beau, ca este un automat care o face din pudra liofilizata, aia nu-mi place.

  • Eu nu ma dau in vant dupa cafea, o beau doar cand sunt foarte somnoroasa, sau cand ma constip :))) In schimb, iubesc mirosul de cafea si nu zic nu la una dulce si aromata, bauta de placere, langa o prajituricaaaa! Cand simt mirosul de cafea dimineata, zambesc automat.
    Si da, eu o indulcesc, ca nu imi place asa, dar asta probabil pentru ca eu sunt nebuna cu dulciurile si de-aia. Folosesc indulcitor lichid de stevia, totusi, care e cel mai natural (indulcitorii pudra sau pastile sunt ultra prelucatri chimic, ca sa aiba culoarea aia alba).

    Ai dreptate cu ce zici, legat de igiena. Dar conteaza localul si cat de mult isi respecta clientii. Fratele meu lucreaza ca bucatar la un restaurant si niciodata nu se pleaca de acolo, pana nu s-a curatat tot, ca la carte. Oricum, iti dai seama dupa gust, daca e ceva in neregula cu cafeaua. Pe mine m-ar pacali, ca sunt varza si mi-ar acoperi gustul cu zahar. dar pe cineva care stie ce-i aia o cafea buna cu lapte (gen tu), nu cred.
    Am incercat si eu cafeaua la starbucks si mi-a placut- ish, pentru ca e dulce si eu sunt aia cu unicornii din cafea, ca sa o pot bea :)))).
    Esti o norocoasa, ca poti sa o bei asa, mie mi se face gura punga (bine, amareala aia e data de cat de prajita e cafeaua). Am acasa cafea Lavazza, de-aia buuuunaaaaa, dar mi-e lene de mor sa o prepar (n-am filtru, o fac la ibric), asa ca tot jacobs la pliculete ajung sa beau, ca e mai usor de facut. Am pus ochii pe un filtru de cafea, care are si rasnita incorporata si iti face facea proaspata, inca ma gandesc daca sa il iau sau nu, ca am avut un Dolce Gusto si i l-am dat maica-mii, de des ce il foloseam :))))).

    • Eu am espressor cu rasnita incorporata, macina boabele inainte de-a prepara cafeaua. Miroase demential!!! 😀

      Mai bine folosesti zahar decat indulcitor, mai ales daca o faci rar. Chiar daca e indulcitor lichid …

  • Am remarcat ca restaurantele unde se mananca bine au cafea f buna. Unde mancarea e proasta, si cafeaua e proasta, ca se zgarcesc pe tot ce pot.
    Asa ca daca merg intr-un restaurant si sunt dezamagita de mancare nu-mi comand desert sperand ca doar-doar o fi mai bun si in nici într-un caz cafea.

    • Hm, nu e o regula. Eu in oras la mine nu prea am unde sa beau cafea buna, ma refer la latte. Restaurante cu mancare buna sunt, dar le numar pe degetele de la o singura mana. Avem un restaurant pe care-l frecventam saptamanal, e foarte buna mancarea de fiecare data, dar cafeaua nu ma da pe spate.

  • am fost la cafeneaua din cladire, cat am asteptat numai la cum manipulau aparatul de cafea m-am uitat :))) – nu au curatzat nimic, timp de 5 min(nici nu aveau timp, faceau cafea dupa cafea)

    • Pai daca faceau cafea dupa cafea de ce l-ar spala? Nu văd rostul. Dispozitivul de spumat de ce ar trebui curatat dupa fiecare cafea? Intreb, ca eu nu stiam. La mine doar eu il folosesc, deci nu fac cafea una dupa alta.
      Aparatul meu nu e din cel care macina, eu macin cafeaua de mana. Dar alea care macina, au ciclu de spălare, se spala ele singure automat, fara ca tu sa faci ceva. Bineinteles, nu si dispozitivul de lapte.

  • Ma bucur tare mult ca ai scris articolul asta, chiar daca partea cu bautul cafelei la cafenele nu prea pot sa o controlez, ca nu stau sa verific ce si cum. Dar mi-ai dat de gandit cu aparatul meu. Pt partea de spumat, puneam un pahar de apa ca sa vina aburul in el, apoi stergeam si gata, acum il iau demontez si clatesc bine-bine dupa ce fac faza cu paharul cu apa. Iar pt partea de cafea il mai stergeam cand si cand sau dam drumul la apa fara sa pun cafea. Dar nu o faceam dupa fiecare cafea, nici macar zilnic 🙁 Acum trebuie sa studiez cum se demonteaza ca să-l spăl mai bine.

    • Stiu ca nu e comod sa stai de fiecare data sa-l speli, dar e important. Mi-e lene si mie uneori, dar il spal dupa fiecare cappuccino sau latte.

  • Eu am renuntat acum vreun an de zile sa mai beau cafea proasta (adica de la automat sau de la mine de la birou) si viata mea e altfel acum :))) Partea buna e ca nu sunt obisnuita sa o beau zi de zi, asa ca imi permit sa o iau doar de la cafenele care stiu sigur, sigur ca o fac buna. Orygyns e preferata mea, cred ca exista doar in Bucuresti.

    In alta ordine de idei, am citit ceva interesat despre Starbucks in articolul asta, ti-l dau sa-l parcurgi pe tot ca e foarte interesant: https://medium.com/s/buy-yourself/people-dont-buy-products-they-buy-better-versions-of-themselves-d481390bfcee

    • Eu beau 2-3 pe zi, facute de mine, acasa. Si da, nici eu nu beau in oras de la toate bombitele.

      O sa citesc articolul, multumesc pentru link, Ioana! :*

    • Nu-ti imagina ca merg intr-un loc special, nici n-as avea unde in Braila. :)) Din supermarket-uri in general. 😀