Alimente recomandate pentru a avea o imunitate crescuta

alimente pentru imunitate

Nu stiu daca voi v-ati confruntat cu raceala pana acum, insa la mine aprape toti membrii familiei stau tintuiti la pat din aceasta cauza. Din fericire, eu n-am avut probleme, pentru ca sunt o persoana destul de friguroasa si nu umblu asa subtire imbracata prin casa, indiferent daca in casa sunt 20 sau 25 de grade. 😀

Si pentru ca altceva nu mai e de facut decat sa lasam medicamentele sa-si faca efectul, am fost preocupata sa vad care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumam mai des in aceasta perioada, cand gripa da tarcoale.

In primul rand, pentru a ne feri de raceala, sunt recomandate 30 de minute de sport in fiecare zi. Miscarea reprezinta un factor important pentru o imunitate buna, insa nu trebuie sa neglijam nici urmatoarele alimente:

  •  citricele de tot felul. iarna este sezonul in care portocalele, grapefruitul, mandarinele si clementinele sunt la tot pasul si mult mai accesibile decat in restul anului. Daca nu va place sa le consumati intregi, puteti alege sa le stoarceti pentru a obtine suc.
  •  broccoli creste considerabil rezistenta sistemului imunitar, actionand si la nivelul pielii, dar si asupra intestinului. De asemenea, acesta este plin de antioxidanti, minerale si vitamine, mai ales A, C si D.
  •  ceapa si usturoiul 😀 Desi mie una nu-mi plac si sunt foarte rare momentele in care le consum, am aflat ca acestea lupta eficient impotriva infectiilor si bacteriilor.
  • carnea slaba reprezinta o sursa importanta de proteine, zinc si seleniu. Carnea slaba de vita pastreaza celulele sanatoase si capabile sa lupte impotriva racelilor. Portia recomandata: o felie subtire de carne de vita, fara grasime – 137 calorii.
  •  afinele contin o cantitate crescuta de antioxidanti si numeroase substante care va protejeaza de raceala si gripa. De preferat ar fi afinele proaspete, insa daca nu aveti aceasta posibilitate, puteti consuma si afine congelate.
  • mierea de albine combinata cu catina. Consumate zilnic impreuna, aceste doua alimente va vor ajuta sa tineti raceala la distanta si sa va intariti imunitatea.
  • ciupercile sunt extrem de bogate in selenium si antioxidanti, motiv pentru care sunt considerate un dusman al racelii. Consumul lor are efecte antivirale, antibacteriene si anti-tumorale.
  • ceaiul verde si negru. Puteti consuma ambele variante, deoarece contin polifenoli si flavonoide, adica doua tipuri de antioxidanti care distrug radicalii liberi ce ataca celulele, avand o incontestabila actiune antibacteriana şi antivirala.
  • iaurtul natural previne aparitia racelilor prin stimularea sistemului imunitar si refacerea florei intestinale.
  • varza este recomandata pentru continutul bogat in antioxidanti si vitaminele A, C şi E.

Sper sa va fie de folos sfaturile mele si sa va ajute sa va feriti de raceala iarna aceasta. 🙂

8 Comments