Am facut pizza margherita acasa

Atat eu, cat si jumatatea masculina a casei, iubim pizza margherita. De cand am mancat in Italia prima pizza de genul asta, simpla, fara sa aiba ingredientele unei shaorma, am zis amandoi ca asa arata adevarata pizza si ca restul sunt doar niste imitatii. De fapt, daca ati avut ocazia sa mancati pizza acasa la Mama Ei, in Italia, probabil ati vazut si voi ca sunt foarte putine sortimente disponibile in meniurile restaurantelor si pizzeriilor mici de familie. N-o sa gasiti pizza cu cartofi prajiti, pizza cu cabanos si pizza cu nspe mii de ingrediente. Pizza simpla este adevarata pizza, restul le putem denumi scurt „shaorme”.

Si pentru ca Weronika mi-a facut pofta intr-o zi de pizza, am zis ca trebuie neaparat sa incerc si eu sa fac pizza homemade. Aluatul l-a facut mama, am rugat-o pe ea sa se ocupe de aceasta parte, pentru ca nu eram sigura ca imi va iesi – nu am framantat niciodata, nu (cred) ca ma pricep. Nu stiu sa va spun exact cantitatile folosite, insa pot sa mentionez ingredientele pentru blatul de pizza, putine la numar de altfel: faina, sare, drojdie uscata si apa. That’s all, nimic complicat sau costisitor!

Dupa framantarea aluatului, eu am ales sa-l las sa creasca la frigider. L-am pus intr-un castron, l-am acoperit cu o folie de staniol si l-am lasat sa creasca de seara pana a doua zi la pranz. S-a umflat si a iesit suuper moale si lipicios. Atat de lipicios, incat m-am chinuit fooarte mult sa-l intind si sa-l modelez. Apoi m-am desteptat. Am pus pus putin ulei de masline pe masa si s-a intins mai bine. Am facut o biluta din aluat si fara sa folosesc faina, am intins-o pana cand am reusit sa o aduc la forma care o voiam eu.

Nu am preincalzit cuptorul, pentru ca eu am ales sa pun blatul intr-o tava rotunda de yena si acestea stiti ca trebuie sa se incalzeasca odata cu cuptorul pentru a rezista la temperaturi inalte. Dupa ce am asezat baltul in forma, l-am uns cu putina pasta de tomate, am presarat cascaval ras (am pus din ochi cam cat am crezut eu), mozzarella, rosii cherry taiate feliute subtiri si condimente – oregano si busuioc. Am bagat-o la cuptor si am lasat-o cam 15 minute. Nu vreau sa ma laud, dar a iesit delicioasa! 😀 Dovada mai jos.

reteta pizza margherita facuta in casa-min
Nu ma asteptam sa iasa atat de buna si de pufoasa. Secretul consta in faptul ca am lasat aluatul sa creasca la frigider peste noapte. Daca va place pizza cu blat pufos, puteti sa incercati reteta. Desigur, puteti adauga ce ingrediente va plac. Mama ii pune si ciuperci.

14 Comments

  • italianul din birou zice mereu ca pizza buna e cu putine ingrediente.
    Na ca ti-a iesit si tie o pizza italieneasca adevarata. Bravo!!

  • Da, da, e buna daca o lasi peste noapte. Eu o mai înmulÈ›esc si pt ziua urmatoare, lasand putin aluat si adaugand faina si apa si asa fac pizza 2-3 zile la rand facand de fapt aluatul o data.

  • Arata delicios! Da, pizza adevarata are maxim 3 chestii pe ea, si sa stii ca nici shaorma adevarata nu are cartofi prajiti, e o adaptare mioritica cred, aici n-am vazut
    Eu nu las aluatul la crescut mai mult de 30min, nu ne place cu blat pufos, il intind f subtire cu degetele. Eu pun faina, apa, sare, drojdie, zahar si adaug ulei de masline treptat pana aluatul devine elastic. Baietii mananca doar cu sos de rosii, oregano si mozzarella deasupra, mie imi place si cu ceva chorizo si masline, asa ca fac 2-3 tavi odata cand fac

    • Multumesc! 😀

      Da, shaorma in Turcia se numeste de fapt Durum si nu are cartofi prajiti, confirm. 😀

      De ce pui zahar in aluat?

    • Asa topesc drojdia, intr-o canita cu o lingurita de zahar, se inmoaie. Drojdie proaspata, la asta uscata nu e nevoie cred, dar eu tot pun, ajuta la crescut, corecteaza gustul (de la bunica am invatat, ea si in laptele cu mamaliga punea un varf de sare si unul de zahar, de ex)

    • Pff…la ce mult imi creste aluatul si ce pufos se face, nu mai am nevoie de zahar. Si oricum eu il cam evit … 😀

    • Si asta creste, dar nu la fel, e alta reteta, zaharul, sarea si uleiul de masline ii dau o alta textura si gust, nu e ca de paine pufos, nu e nici crusta, e varianta blat subtire la pizza de la ea de acasa, asta al tau imi imaginez ca iese fix varianta blat pufos 🙂

    • E reteta asemanatoare cu aluatul de pizza al lui Adi Hadean, daca dai un search pe Google o gasesti. Eu pun un pic mai mult ulei si nu-l las asa mult la crescut, dar cam asa iese. Mi-ai facut o pofta… :)))

  • Vaaaai ce bine arată, m-am topit de când am văzut poza de pe Facebook. Trebuie să încerc È™i eu, poate chiar în weekend dacă se aliniază planetele :))