Limonada este una dintre bauturile mele preferate pe timp de vara. Imi place la nebunie gustul ei dulce-acrisor! Partea buna a lucrurilor este ca limonada se prepara super usor si repede, cu ingrediente restranse la numar si nu este deloc costisitoare. Obisnuiesc sa beau zilnic limonada, iar in perioada calduroasa reprezinta cea mai buna modalitate de a-mi da … refresh. 😀
Prefer sa-mi fac singura limonada si nu sa cumpar, deoarece in acest mod ma asigur ca beau ceva 100% natural. Am nevoie doar de lamai, menta proaspata, miere de albine, apa plata, gheata si de un blender. Se poate pune si zahar in cazul in care nu aveti miere, insa eu evit sa-l folosesc. Folosesc mierea pentru ca este mult mai sanatoasa, insa nu miere din comert (cumpar de cativa ani de zile de la o persoana de incredere). Atentie mare la mierea cumpara din comert sau de la necunoscuti! Ca sugestie, recomand produsele Sabadus.
Pentru o carafa de 1 litru de limonada folosesc:
- 2-3 lamai curatate de coaja
- 1-2 maini de frunze de menta proaspata (mie imi place mai aromata, asa ca adaug mai multa menta)
- 2 linguri miere de albine
- cuburi de gheata
- apa
Dupa ce dau totul prin blender, scot menta farmitata cu ajutorul unei strecuratoare. O adun pe toata, atat cat se poate, iar apoi savurez limonada. Dulce-acrisoara, racoritoare, naturala, minunata pentru o zi caniculara de vara! Eu obisnuiesc sa o consum proaspata, nu-mi place s-o bag in frigider si sa beau din ea si mai tarziu, pentru ca devine un pic amaruie din cauza aromei de menta.
Am observat, la resturante in oras, ca multi inteleg prin limonada cu menta, o apa chioara cu 3 frunze de menta aruncat in pahar, mai mult pentru decor, practic, o bautura care n-are nici o treaba cu aroma de menta. Limonada cu menta este verde, nu alb-galbuie!
O bunatate, e foarte usor de facut. Vreau sa încerc și eu.
Spor la treaba! 😀
Miere am (nenea ticu, o ruda, tine stupii in lungul dunarii spre delta prin padurea de tei, a ajuns mierea lui si in anglia), lamai am, menta in ghiveci, ma duc sa fac.
Ti-am facut pofta, asa-i? 😀
Menționează și tu că e bio, eco, vegană, gluten-free, lactoză-free și mai știu eu ce atribut dinăsta hipsteresc pentru că dacă nu n-o să aibă succes.
E homemade.
Eu fac apa aromatizata cu menta, ca las frunzele in apa. Si eu am menta pe balcon, miere din Romania, cand iau lamii o sa incerc limonada. Dar mai nou fac sorbet de lamaie, iese demential, un fel de limonada solidificata 🙂 Mai ma duc la congelator, imi iau pe ascuns cate un linguroi…si tot asa….eu fac sorbet, eu il maninc 🙂
N-am mai mancat sorbet de cand eram mica. 😀
Cum faci sorbetul, Elena? Ca baiatul meu s-a cam saturat de capsuni cu miere pe bat pe post de inghetata 🙂
Si eu fac apa aromatizata cu menta, am in gradina, pun crenguta intreaga in apa si gata
Limonada o fac tot cu crengute de menta in ea, eu pun 4-5 lamai la o carafa de 2 litri, tot atatea linguri de zahar/miere (mierea imi da dureri de burta mie, fac separat pt mine cu zahar) si 2-3 crengute de menta. Azi deja suntem la a doua tura, nu mai avem lamai :))
Mie-mi place sa dau frunzele de menta prin blener, impreuna cu lamaile, mierea si gheata, iese limonada verde si mult mai aromata. 😀
Eu nu am blender :)) pot folosi soupmaker ul cred, o sa incerc, ca sunt curioasa cum ies toate la un loc. Mai fac un fel de inghetata moale la soupmaker, sa incerci daca ai blender, fructe de padure/capsuni congelate, fructe proaspete (capsuni pun eu), miere dupa gust sau deloc si iaurt gras, eu apas 2×30 secunde, dar e pe incercate, asta si limonada fac instant la musafiri surpriza mai ales, ca la noi e un dute-vino de copii si parintii lor nonstop
Am facut si eu milkshake cu capsuni, banane si kiwi. 😀
Daca incerci limonada cu toate ingredientele amestecate, sa nu uiti sa scoti menta cu ajutorul unei strecutatoare la final, altfel o sa fie foarte groasa.
Am notat asta, eu ma intreb cum e cu lamaia la blender, o storci si pui zeama sau o decojesti si pui cu pulpa, sau ce-i faci? Cum am ajuns :)))
O decojesc, o curat bine si apoi o pun in blender.
@Diana uite aici niste retete sanatoase de inghetata
https://www.fitnessblender.com/articles/banana-nice-cream-healthy-dessert-ideas
Eu le-am incercat si imi place. Bine, eu sunt mega fana FitnessBlender, cu ei am slabit, cu ei imi fac exercitiile acasa si nu mai dau bani la sala. Ii ador. Sunt sot si sotie si cred ca sunt singurii (cred) de pe net care nu promoveaza si nu sunt de acord sa promoveze niciun fel de prafuri/ suplimente de slabit/ proteine, etc. Cu ei am invatat sa mananc mai sanatos si datorita lor am invatat sa nu ma mai simt vinovata cand am momente de lene, in ceea ce priveste alimentatia si exercitiile.
Ii recomand din inima!
Unde mai pui ca au exercitii pentru toata lumea, mai mult sau mai putin fit si nu te pun sa cumperi 100 de chestii inutile. Doar gantere, o saltea de exercitii si niste adidasi buni (si o bustiera buna pentru fete).
Pentru asta au respectul meu.
Sper sa iti foloseasca reteta
Multumesc, Georgi. Fac pt copil inghetata, eu nu prea mananc dulciuri, cred ca si de asta nu am probleme cu greutatea, pt el ma straduiesc sa aiba ceva mai fara zahar, ca astea din magazin au tona de zahar si aditivi
Ingredientul magic e faina de samburi de carob 🙂 care nu-i tot aia cu faina de carob. Am tot studiat retete anul trecut si faina asta era un „must”. Am comandat la dna de la mag bio dar am uitat, asa ca de vreo luna m-am trezit ca vine fericita la mine cu faina aia, costa 4 euro cele 65 g din care fac 13 litri de sorbet. Storc lamaile, pina am 500g suc, pun 500g apa si 5 g faina, si zahăr incalzesc la 70g, las la racit , pun la frigider, apoi la congelator. Cand e aproape congelata bag in blender, mixez si se face ca sorbetul de cumparat: alb si spumos, pun la conge. Anul trecut n-aveam faina magica, asa ca nu puneam, nu incalzeam, nu era asa aspectuoasa si era cam greu de servit, dar era buna la gust. Zaharul in reteta originala era 650g, eu am scazut la 350 si copiilor li s-a părut prea dulce. Tura a 2-a am pus cam 250, acra, dar buna 🙂 Cred ca se poate cu miere, eu pun zahar nerafinat.
As face si din alte fructe, dar mi-e mila la cat costa sa le fac înghețată, mai bine le mancam crude. O sa incerc cand se ieftinesc fructele.
La noi limonada e bautura de baza in casa :))) Fie iarna, fie vara.
Dimineata beau limonada calda, pe stomacul gol, asa ca digestia mea nu are de suferit.
Eu am cumparat o sticla din aia mare de bulion si storc vreo 10 lamai si tin in ea, la frigider. Asa ma tin de obiceiul asta, ca daca ma apuc acum sa storc la prima ora lamai, ajung sa beau o data la 2 saptamani :))))))
Acum m-am desteptat si mai tare. De regula beau apa calda cu lamaie, cu ghimbir ras. Si am abandonat si treaba asta, ca imi era lene sa rad ghimbir, de fiecare data. Acum am dat la robot cateva bucati si tin intr-un borcanel.
Cat despre limonada cu menta. Ai mare dreptate. Si eu urasc frunzele alea acolo si mai ia si 5 lei in plus. Huoooo!!!
Mie-mi plac toate ingredientele proaspete, nu tinute la la frigider. Nici limonada nu-mi place s-o beau de azi pe maine, nu mai are acelasi gust. 😀
Eu cand ma apuca cheful imi fac dimineata pe stomacul gol lamaia in spa calda, o fac rapid ca pun doar jumate de lamaie. Reteta mea avea ghimbir si scorțișoară, ghimbirul nu-mi place, adaug doar scortisoara. Cica daca vrei poti sa bei inaintea fiecarei mese apa asta calda cu lamaie.
N-as putea sa beau apa calda cu lamaie. Daca n-are un pic de aroma, nu pot. 😀
imi place mie. Deci na, fiecare cu gustul lui.
Altfel, gustul se schimba in timp…
Amy, m-am gandit la tine: la Viena in cafenele aveai de ales intre limonada calda si limonada rece.
Ce bine mi-ar prinde acum una calda, ca ieri m-a apucat raceala de la una rece , cu vreo 10 cuburi de gheata înăuntru. E a doua oara in viata cand ma apuca răceala imediat ce beau in cantitate mare ceva excesiv de rece.
M-ai injurat?? :))
In copilarie sugeam lamai goale. Acum n-as mai face-o 🙂
Pui ghimbir sau scortisoara si putina miere daca nu-ti place.
Si eu mancam lamaie cu zahar cand eram mica. 😀
eu inca mananc goala, fara zahar.
fiica mea mica, la nici un an, manca asa fara nicio grimasa.
Eu crapam corcoduse si caise verzi, cu sare :))))
Am incercat, chiar de curand, sa mai fac asta si mi s-a facut gura punga, din clipa in care am spart corcodusa intre dinti. Ciudat cum se schimba treburile, cand trec anii. Legat de asta, desi am doar 25 de ani, observ ca nu mai pot manca maioneza. Treaba asta dateaza, de fapt, de vreo 2-3 ani. Inainte nu aveam treaba, mancam cu cartofi prajiti, in shaorma, etc. N-aveam nici pe naiba.
Acum ma ia o stare de greata si greu la stomac de zici ca imi dau duhul… Singurul preparat care are maioneza si inca nu ma deranjeaza, e salata de beouf. Bine, am grija sa storc lamaie ca lumea, sa iasa maioneza mai acrisoara. In rest, nu o mai suport de niciun fel. Si mama ce mai mancam din aia la plic, cu cartofi de la Mc Donalds :)))).
Imbatranesc, maica!
Aveam si eu obiceiul sa imi fac limonada acasa, insa momentan mai mult o cumpar(pe timp de vara beau multa), ca nah, sunt mai mereu plecat si nu prea am timp, insa sper sa se schimbe chestia asta curand. Voi incerca si eu reteta asta, ca pare tare gustoasa 🙂
Eu nu cumpar pentru ca nu am certitudinea ca e 100% naturala, multe au siropuri pentru aroma si zahar in loc de miere. Nu e greu de facut acasa, o sa vezi c-o sa-ti iasa. 😀