Nu am imagini pentru a dovedi ceea ce urmeaza sa va povestesc, insa mi-as dori sa ma credeti pe cuvant, pentru ca nu fabulez si nici nu obisnuiesc sa mint. Intamplarea mi-a relatat-o sotul, plecat singur la cumparaturi. S-a intamplat sa am nevoie de niste lamai pentru limonada si sa-l trimit repede pe el pentru a le cumpara, de la un supermarket din orasul nostru. Nu vreau sa-i dau numele, pentru ca nu am dovezi. Ce m-a suprat foarte tare incat sa ma determine sa scriu pe blog?
Atituinea unei angajate, care din greseala, a scapat un produs din zona de patiserie, pe jos. Stiti la ce ma refer, produsele alea pe care fiecare si le pune singur in pungulita. Teoretic si de bun simt ar fi cu manusa sau cu un cleste, dar nu despre asta este vorba acum, ci despre faptul ca respectiva femeie, angajata a supermarket’ului, a trecut cu vederea ca a scapat pe jos un strudel, asa ca si-a permis sa-l puna la loc, alaturi de celelalte produse de patiserie, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Cand am auzit asta, nu mi-a venit sa cred! Nu imi imaginez cum este posibil sa faca cineva o fapta ca asta! Pai de ce nu l-a aruncat, ma intreb? Era atat de mare pierderea daca lipsea un strudel sau pur si simplu pentru ea nu reprezinta un lucru grav sa mananci de pe jos? Oare ea l-ar fi mancat daca ar fi fost al ei? Sunt intrebari pe care mi le pun si carora nu le gasesc raspunsuri si nici explicatii cu care as putea sa fiu de acord. Pai cu ce incredere sa cumpar eu vreodata ceva de acolo?
Bine, oricum nu obisnuiesc sa cumpar produse de genul acesta, care nu sunt ambalate, tocmai pentru ca sunt constienta ca nu sunt tinute in conditii igienice. Am vazut de multe ori persoane in varsta punand mana direct pe ele, fara nici o manusa, fara niciun cleste, din dorinta de-a „verifica” daca sunt sau nu proaspete. Sotul e mai timid si nu a indraznit sa-i ceara socoteala cucoanei pentru isprava sa, insa eu, daca as fi fost acolo, cu siguranta n-as fi trecut ca si cand nimic nu rau nu s-ar fi intamplat. As fi tras-o de maneca si i-as fi cerut explicatii, pentru ca sunt convinsa ca nu proceda la fel daca respectivul strudel ar fi fost pentru ea sau pentru copilul ei.
Va sfatuiesc sa nu cumparati de la supermarket’uri produse fara ambalaj! Se poate intampla sa fie pipaite de nspe mii de babe sau mai rau, sa fie scapate de jos si puse la loc fara nici o remuscare.
Am scris si eu mai demult de o tampita de femeie care era client si s-a dus la raft, si-a pus in punga fel si fel de produse de patiserie, apoi s-a razgandit si a vrut sa le verse in cos, numai ca a da vreo 4-5 pe jos. le-a luat de acolo si le-a pus in cos. M-am luat de ea ca nu am putut sa tac. M-a facut nebuna si toti prostii care ar fi cumparat pateuri tavalite pe jos taceau si se uitau cum ma jignea un jeg de om. Mi-e greata de specimenele astea care in alte situatii probabil ca isi dau si aere de mari doamne.
Sincer, nu pot sa-mi imaginez ce este in capul lor. Cum le lasa constiinta sa faca asta. Pun pariu ca n-ar fi dat-o afara de la locul de munca pentru un strudel in minus.
Nu numai la voi in oraş ,ci peste tot se intimpla din astea. Din ce am vazut la noi: produse de la raionul de lucruri reci ( carne, iaurt, etc) abandonate printre haine sau te miri unde, oameni carora li s-au varsat alunele din punga la casa si apoi au calcat pe ele, făcîndu-se ca nu le văd mame care iau biberon din raion, suc din altul, umplu biberonul cu suc si dau copilului, altii care maninca diverse produse si arunca ambalajul pe jos..Asta la capitolul ce fac cumparatorii.La ce fac angajatii am vazut la televizor carne careia i se schimba etichetele.
Si legat de igiena, banuiesc ca la unele restaurante e mai rău decit ce ai vazut tu. Eu am vazut într-unul cum se matura pe jos, dupa ce mesele erau deja pregatite pentru clienţi,iar ca sa se mature puneau scaunele pe mese, cu picioarele care au stat pe jos direct linga tacîmuri si servetele. Am vrut sa reclam a doua zi, dar era asa o procedura complicată, ca am renuntat. Sau pot sa iti povestesc de cineva care lucra într-un restaurant renumit , care mi-a zis ca daca vreun client trimitea mincarea înapoi la bucătărie ca nu-i convenea ceva, primea alta, in care scuipa tota echipa din bucatarie. Se pare ca e un obicei care se practica.
Vai, asta cu scuipatul mi se pare ca pune capac la tot, deci numai niste oameni bolnavi la minte pot face asa ceva. Norocul meu ca mananc foarte rar la restaurant.
Despre atitudinea cumparatorilor, intr-adevar, sunt multe de spus, am vazut si eu ambalaje goale aruncate pe rafturi printre produse. Niste needucati, ce pot sa spun mai mult de atat?!
Unii oameni zici ca nu-s intregi la minte…mi-e greu sa accept sa exista astfel de specimene.
Eu sunt sigura ca ce a vazut sotul tau nu e un caz izolat, doar ca se face mai discret, nu in vazul clientilor.
Da, la fel cred si eu, tocmai din aceasta cauza nu cumpar produse alimentare fara ambalaj.
Pai daca a respectat regula celor 5 secunde la ce sa-l arunce la gunoi? 😀
Pentru ca nu e normal asa ceva…eu as fi tras-o la raspundere pentru asta.
Cred ca a zis in spirit de gluma :))).
Una peste alta, da, e de neconceput ce se intampla si e bine sa ripostam cand vedem, dar chestiie astea sunt la ordinea zilei. Prefer sa nu ma gandesc de doua ori, ca asa, ajung la balamuc, de stres.
Nu sunt germofoba, de-aia nici nu imi bat capul cu astfel de probleme.
In schimb, evit sa returnez o mancare naspa la restaurant. De frica la flegme :))))))))))))).
Da stiu ca Malin este ironic…asa e el mai tot timpul. 😀 In afara de pizza si salata, eu nu prea mananc altceva la restaurant, deci nu-mi fac griji in privinta scuipatului in mancare…
Lasand ironia deoparte, e o chestie pe care n-o iei in calcul in astfel de situatii ca multa lume de altfel. Majoritatea patronilor nu accepta pierderi, statul nu-i prea ajuta sa le asume din punct de vedere fiscal si legal si sa le compenseze cumva (ma rog, exista un cadru legal, dar e o ambiguitate foarte mare), iar in contextul asta orice pierdere ii e imputata angajatului. Aia care fac si evaziune fiscala pe deasupra sunt mult mai severi pentru ca la ei, pierderile banale ar insemna cel putin 50% din cantitatea intrata in gestiune si in cazul asta bate la ochi grav.
Asa ca un angajat care scapa un produs proaspar pe jos n-o sa-l arunce veci la gunoi fiindca daca face asta e obligat sa-l plateasca din propriul buzunar.
Si in alte parti se intampla… eu nu ma mai expun la astea pentru ca ma duc f. rar la supermarket si cumpar cat pot produse primare care sunt spalate si devin o salata/prajitura/paine etc. Intelegi tu.
In supermarket tot ce conteaza e sa nu aiba pierderi iar unii patroni ii pun pe angajati sa le plateasca. Si nici din fabrici nu ies mai bine: de soarecele din painea comunista nu am uitat…
In rest, sa stii ca daca scap ceva pe jos si eu aplic regula lui 5 secunde 😀 . Dar asta fac ca vreau eu, nu ca face vanzatoarea 😀
Sunt constienta ca se intampla foarte multe nereguli peste tot, iar eu la fel ca si tine, incerc intotdeauna sa cumpar din supermarket’uri doar strictul necesar. Painea este singura pe care o cumpar fara ambalaj, iar asta pentru ca ne place un anumit sortiment de la o brutarie locala.