5 idei de mic dejun

De când am descoperit că pot mâncă chestii delicioase la micul dejun, și sănătoase în același timp, nu prea se întâmplă să mai sar această masă. Excepție fac weekend-urile, pentru că atunci mă trezesc aproape de ora prânzului și automat mănânc direct la 12. Nu știu dacă v-am mai spus, însă noi avem ore fixe pentru luat masa și le respectăm chiar și atunci când suntem plecați în vacanțe. Prânzul este întotdeauna la 12 fix iar cina la 17 fix. Niciodată mai târziu! 😀 Și ne respectăm programul ăsta de câțiva ani buni.

În schimb, pentru micul dejun nu am oră fixă, cel puțin eu. Uneori îl mănânc la 9-9:30, alteori la 8:30. Depinde la cât mă trezesc. Ce mănânc? Iaurt cu diferite lucruri. Iaurtul este de la Artesana, v-am mai zis și atunci când am menționat despre budinca de chia. Apoi adaug fulgi de porumb fără zahar, fructe proaspete și fucte uscate, în fucție de ce mi-e poftă. Câteva exemple:

1. Iaurt, fulgi de porumb fără zahar de la SanoVita, 2 rondele de ananas Dole din conservă – doar acest sortiment îl cumpăr și consum, pentru că nu are zahar adăugat, chipsuri de cocos tot de la SanoVita.

2. Iaurt, fructe de goji uscate, fulgi de porumb, curmale uscate fără sâmburi, stafide brune.

3. Iaurt, semințe de chia, 2 rondele de ananas din conservă, 4 căpșuni.

4. Iaurt, mix de semințe (floarea-soarelui, dovleac, susan, în), goji, banană.

5. Iaurt, chia, banană, scorțișoară, 2 rondele de ananas, căpșuni.

Săptămâna trecută am primit un pachet cu bunătăți de la SanoVita, cărora țin să le mulțumesc pe această cale. Nu știam ce urmează să primesc, mi s-a spus doar că vor să-mi trimită câteva ingrediente pentru a-mi face diminețile mai frumoase. În cutia de la ei am găsit: lapte de soia cu sirop de agave, ulei de cocos, lapte vegetal de cocos, linte verde, zahar brut, rondele din grâu cu glazură de iaurt, bere cu ghimbir fără alcool, musli cu fructe, fulgi de grâu cu tărâțe, amestec de legume, mix de 4 semințe.

produse SanoVita - idei mic dejun 4

produse SanoVita - idei mic dejun 3

produse SanoVita - idei mic dejun 2

produse SanoVita - idei mic dejun

În urmă cu câteva zile plasasem și eu o comandă pe site-ul lor, pentru că voiam să mă aprovizionez cu produsele pe care le folosesc pentru micul dejun: stafide brune, goji, chipsuri de cocos, curmale și semințe de chia. Am avut în vedere doar fructele uscate, fără zahar adăugat, pentru că sunt mai sănătoase decât cele confiate. Fructele confiate sunt zaharisite și conțin o mulțime de calorii. Nu sunt nici foarte sănătoase, așa că eu personal încerc să le evit. Găsesc ușor alternative, aleg fructele uscate care nu conțin adaos de zahar. Am cumpărat recipiente din sticlă și prefer să le țin așa. Boarcănelele le-am cumpărat din Selgros. Sunt măricele, au 1.2 litri și mi se par extrem de practice.

fructe uscate SanoVita

La momentul scrierii acestui articol nu am desfăcut berea cu ghimbir, dar abia aștept să o fac! Am păstrat-o pentru a-i face poze. 😀 Voi ați băut vreodată bere cu ghimbir? Dar lapte de soia? Cum aș putea consuma laptele de soia, aveți recomandări?

Toate ideile de mic dejun, cele pe care le-am menționat mai sus, îmi plac la nebunie pentru că sunt super gustoase. Practic, mănânc un desert în fiecare dimineață! 😀 Îmi prepar micul dejun seara, înainte de culcare, astfel încât chia și fulgii de porumb să aibă timp să se înmoaie, iar peste noapte îl țin în frigider. Dacă mai descopăr și alte idei, vă țin la curent!

29 Comments

  • Buna! As vrea si eu sa incerc semintele de chia dar nu stiu exact cam ce cantitate ar fi necesara pentru un iaurt. Poti sa mentionezi si proportiile, te rog?

    Multumesc

  • Cel mai bun mic dejun, lapte cu cereale. In fiecare dimineata mananc acelasi lucru, 75 grame cereale cu 230 ml lapte, totul incalzit 1 min si 40 de secunde la microunde 🙂 Alternez perioadele de musli cu fructe uscate de la Sano Vita cu cerealele Crunchy K Classic de la Kaufland.

    • Nu am mai mancat de foarte mult timp cereale cu lapte. Le-am evitat pentru ca multe au zahar. Acum m-am obisnuit cu iaurt cu tot felul de combinatii. 😀

  • Am băut bere cu ghimbir, mi-a plăcut, e răcoritoare. Am băut și lapte de soia și lapte de migdale. Cel de migdale mi-a plăcut mai mult, vezi că în cel de soia posibil să fie mult zahăr că neîndulcit nu-mi pare ca are gust prea grozav. Și ai grijă la soțul tău să nu exagereze cu laptele de soia, se pare că estrogenul din acel tip de lapte poate cauza „man boobs” 😀 (glumesc cu ultima parte, chiar nu știu dacă s-au făcut studii pe tema asta, n-am studiat căci nu beau lapte de soia frecvent). Altfel, faine idei de mic dejun, și eu mănânc semințe de chia, dar nu prea fac budincă, mi-i cam lene, o pun în salate etc. Poți încerca și laptele de cocos pentru budinca de chia, e yum.

    • Laptele de soia nu are zahar, este indulcit cu sirop de agave, uite aici. L-am desfacut aseara si am baut, mi se pare foarte bun de baut asa, simplu. Are gust intens de migdale. Initial voiam sa-l pun in cafea, apoi am gustat, mi-a placut si l-am baut asa. 😀 El nu bea lapte de soia, nici bere, deci sunt toate ale mele. :))

  • Multumesc pt idei arata f bine. eu personal am consumg bere cu ghimbir e preferata mea e delicioasa. am luat si lapte de cocos dar nu ma prea omor il prefer pe cel de migdale

    • Cu mare drag, Carmen! :*

      Nu am desfacut inca nici berea si nici bautura cu cocos. Doar pe cea cu soia si agave, mi-a placut. In curand vor urma si celelalte. 😀

  • fara mic dejun (cel mult niste mere) dar imi plac aproape toate produsele din poze ! (nu berea :D) si as gasi cum sa le consum.
    Si eu consum lapte vegetal (chiar, daca e vegetal, mai putem sa ii zicem lapte??, ce problema dogmatica am).

    Sa ne zici unde pui uleiul de cocos. Pana acum il pusei doar in cosmetica sau prajituri, dar vreau sa ii „extind” folosintza ca isi merita drepturile 🙂

    • Dar cu berea ce ai? :))

      Uleiul de cocos si eu l-am folosit pana acum doar pentru a-mi prepara masti pentru par. Stiu ca poate fi folosit si pentru prajituri/prajeli, dar eu nu am incercat. Daca gasesc ceva interesant, va anunt, promit. 😀

    • Nu, nu-i lapte si daca te uiti atent pe eticheta, vezi ca nu contine mare lucru. E o zeama de…soia, migdale, etc. Într-o vreme imi faceam de migdale dar am renuntat. Ca tot laptele imi place. Si eu am auzit de hormonii din soia, dar nu stiu daca e adevarat sau nu, ca gasesti informatii f diferite.
      Si fructele uscate sunt f calorice, nu degeaba se folosesc curmalele la indulcit prăjituri. Iar stafidele contin si ulei, ca sa nu se lipeasca unele de altele.
      Eu te invidiez, Amy pt ora cinei. Cica asa e bine. Doar incearca sa lasi dimineata 3-4 ore intre mic dejun si pranz.
      Detest berea 🙂 Mi se pare f amara, iar cu lămâie sau alte gusturi mi se pare si mai gretoasa.

    • Da, curmalele sunt dulci dar macar nu au zahar adaugat cum au fructele confiate. Si daca as vrea n-as putea sa mananc mai tarziu la pranz, pentru ca la ora 12 stomacul meu deja cere mancare, mi-e foame, cred ca s-a obisnuit asa. 😀

  • Si eu cumpar cereale si fructe uscate de la SanoVita si Solaris. In cazul fructelor eu zic ca sunt mai scumpe dar au o calitate mai buna.

    Berea cu ghimbir este foarte buna, am avut si eu exact acest sortiment si mi-a placut. Initial o cumparasem pentru sot, dar el nu a baut-o pentru ca nu i-a placut si mi-a pasat-o mie. Este gustoasa, diferita de berea clasica, posibil sa iti placa.

  • Eu am baut cat am fost insarcinata bere cu ghimbir (nu avea alcool ce beam eu, oricum nici negravida nu beau alcool decat ff rar), era singurul lucru care imi taia greata, mi-a fost greata din saptamana 8 pana in saptamana 38 :)) acum nu o mai suport
    Mixurile de seminte arata tare bine, eu imi pun in salate

    • Nici asta nu are alcool. 😀 Eu beau bere cu lamaie in general, cand mi-e pofta. Cu ghimbir nu am cumparat niciodata.

      Da, mi-ati dat idee buna cu semintele, sa le folosesc si eu in salate.

  • Da, fac salatele mai satioase. Laptele de soia il poti folosi ca pe cel obisnuit, il bei simplu, cu cacao sau cafea, mie imi place doar cel de ovaz, cu soia si cocos si migdale si alte vegetale nu ma impac, dar este ‘an acquired taste’ ca sa zic asa, te obisnuiesti cu el

    • Simplu l-am si baut. Mi-a placut. Voiam initial sa-l pun in cafea, dar nu mi s-a parut ok combinatia asa ca l-am „savurat” simplu. 😀

  • Wow, cate sortimente de la Sano Vita ai tu in articol, mai aflu si eu lucruri noi. Eu ador fructele uscate 🙂

    • Fix acum am pe o farfurie cateva curmale si mamanc. Imi era pofta. 😀

      Daca iti plac fructele uscate sa incerci neaparat chipsurile de cocos. Sunt MI-NU-NA-TE, super aromate!

  • Aww ce de bunătăți ai tu acolo! Eu optez pentru „lapte” vegetal (soia, cocos, ce se nimerește și ce găsesc), pentru că nu pot consuma laptele de origine animală și încerc să-l înlocuiesc în unele combinații. În ultima vreme am renunțat și la iaurt, așa că folosesc variantele vegetale când prepar budinca de chia sau smoothies.

    • Eu acum am incercat pentru prima oara lapte vegetal. Mi-a placut. Cautam intr-un timp lapte de migdale pentru budinca de chia, dar am renuntat in momentul in care am vazut ca avea numai prostii pe lista de ingrediente. De lapte de soia nu stiam.

  • Daca vrei sa scapi de corvoada de a mai manca ananas la conserva, cumpara-ti un curatator din ala de ananas. Noi mancam doar ananas proaspat de cand avem jucarie din aia. Uite, fix asta avem: https://www.emag.ro/curatator-ananas-feliator-ananas-otel-inoxidabil-maner-detasabil-maner-negru-fmd002-70006002-fmd002/pd/D6M220BBM/?X-Search-Id=f3450bf249b0336bad01&X-Product-Id=35218047&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

    Doar tai „capacul” la ananas si bagi jucaria asta, e ca un tirbuson. In maxim 2 minute ai anananas proaspat, de mancat :))

    • Mersi de sugestie! 😀

      Nu ma deranjeaza nici la conserva, e bun, nu are prostii adaugate. E doar ananas. Am prin promotie prin iarna la Dole, 2 conserve cu 10 lei si mi-am facut stoc. Am vreo 30 de cutii. 😀

  • Eu ananasul il tai ca pe pepene. Invatzata de la un nene de la piatza: tai capac (partea cu frunze) si apoi tai felii ca pe pepene. Apoi indepartez coaja.
    De lene de curatzat nu am cumparat ananashi cativa ani.

    (acum imi dau seama cate mancaruri le evit din lene… 😀 😀 😀 )

  • Uleiul de cocos îl folosesc pentru gătit (oua prăjite de ex.). Sunt 2 variante: cu miros/gust (virgin, unrefined cold pressed) și fără (refined, dezodorizat văd ca scrie pe borcan). Cel fără e puțin mai prelucrat, si nu e chiar recomandat pentru prăjit (are smoke point la 350). Dacă îți place gustul și mirosul de cocos, folosește-l pe cel neprelucrat(?). Uite o rețeta pe care I-o fac fiului meu câteodată pentru micul-dejun (folosesc ulei de cocos virgin):
    Pun puțin ulei in tigaie (se încălzește pana la 400 grade F) și pun o banana tăiată in rondele. Le las câteva minute și apoi le scot afara și pun pâinea trecută prin oua in tigaie. O las sa prindă putina culoare și apoi o scot pe o farfurie. Se servește cu rondelele de banane și brânza crema (cream cheese) sau iaurt. 🙂
    Eu nu beau lapte (încerc sa evit lactatele) așa ca l-am înlocuit cu lapte de cocos neîndulcit. La micul dejun îl amestec cu fulgi de ovăz ( steel-cut oats) și fie le pun la fiert pe aragaz fie 2-3 minute in cuptorul cu microunde. Le amestec puțin, mai adaug putin lapte de cocos și mai pun un minut la fiert. Adaug fructe de pădure si voila, micul dejun e gata. Dacă îl preferați îndulcit, se poate pune putina ștevie, miere, erythritol, Monk fruit sau orice varianta de îndulcitor va place.
    Mai folosesc laptele de cocos la Smoothies. Fructe proaspete și înghețate, lapte de cocos și puțin coconut cream. Eventual o banana și iaurt.
    Berea de ghimbir împreuna cu egg nog și Apple cider o bem la Crăciun (o prefer pe cea necondimentata).

    • Oh, ce idee mi-ai dat! Paine cu ou si rondele de banana!! Yummy, trebuie sa incerc si eu, weekend-ul asta, sper. 😀

      Multumesc pentru recomandare!